Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Δανιήλ (5)


Ο ΝΑΒΟΥΧΟΔΟΝΟΣΟΡ

Ο Γεσένιος αναφέρει ότι Ναβουχοδονόσωρ σημαίνει Πρίγκηπας που έχει χάρη από τον θεό Νεβώ. Ο Ρόλνσον από την άλλη πλευρά λέει ότι σημαίνει ο Νεβώ είναι προστάτης κατά της ατυχίας και του κακού. Ο Νεβοπολασσάρ, ο πατέρας του Ναβουχοδονόσωρ, κατέλαβε τη Νινευή, την πρωτεύουσα της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας το 612 π.Χ. Όλο το βιβλίο του προφήτη Ναούμ είναι μια προφητεία για την πτώση της Νινευή.


Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το πως η Νινευή έπεσε στα χέρια των Βαβυλωνίων. Ο Νεβοπολασάρ έστρεψε τα νερά ενός ποταμού εναντίον της πόλης, οι πλίνθοι από τους οποίους είχαν κατασκευαστεί τα τείχη βράχηκαν, έπεσε ένα μέρος τους και η πόλη κατελήφθη.

Η Ασσυριακή αυτοκρατορία έπεσε μετά από συμμαχία της Βαβυλώνας, των Μήδων και των Σκύθων. Προηγουμένως η Αίγυπτος ήταν η μεγαλύτερη κοσμοκρατορία, μετά η Ασσυρία έγινε παγκόσμιος κυρίαρχος. Και τώρα, η Βαβυλώνα υπέταξε την Ασσυρία και έγινε η παγκόσμια αυτοκρατορία των ημερών της. 

Έτσι, ο Ναβουχοδονόσωρ όταν ανέβηκε στον θρόνο, κληρονόμησε αυτό το βασίλειο, το οποίο επέκτεινε και ενίσχυσε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι είχε κάνει ο πατέρας του. Νίκησε τον Φαραώ-Νεχαώ στην μάχη της Χαρχεμίς το 605 π.Χ. 

Ο Ναβουχοδονόσωρ τότε κατέλαβε όλη την περιοχή από την Αίγυπτο μέχρι τον Ευφράτη. Επίσης ήταν καταπληκτικός «κτίστης». Έκτισε περίπου 20 ναούς σε διάφορους θεούς, ενίσχυσε και στόλισε τη Βαβυλώνα με έργα μεγάλων κτιρίων. Έκτισε το τείχος της Βαβυλώνας το οποίο ήταν διπλό και ήταν 26 μέτρα πάχος και 100 μέτρα ύφος, σύμφωνα με έναν Έλληνα ιστορικό. Υπήρχαν 2 τέτοια τείχη, με κενό διάστημα μεταξύ τους. 

Μπορούσαν να τρέχουν πάνω σ' αυτό το τείχος 6 άρματα το ένα δίπλα στο άλλο. Το τείχος της πόλεως ήταν 208 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια τεράστια πόλη συμπεριλαμβανομένων και των αγροκτημάτων, ώστε δεν είχε έλλειψη τροφής σε καιρό πολιορκίας. Ένας ποταμός, ο Ευφράτης περνούσε μέσα από το κέντρο της πόλης και εφοδιαζόταν με νερό.

Ο Ναβουχοδονόσωρ κατασκεύασε επίσης τους περίφημους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου. Είχαν 31 μέτρα ύψος και περιείχαν διάφορα επίπεδα μέρη και εξώστες. Υπήρχε ένα ειδικό μηχανικό σύστημα που ανύψωνε το νερό από το έδαφος και πότιζε αυτούς τους κήπους.

Σύμφωνα με το λεξικό του Φωσέττ, τα 9/10 από τα τούβλα στην τοποθεσία της Βαβυλώνας, φέρουν το όνομα του Ναβουχοδονόσωρ. Βρέθηκε μια επιγραφή όπου ο Ναβουχοδονόσωρ αναφέρεται ότι είπε: «Έκανα την άμυνα της Βαβυλώνας ισχυρή. Είθε να μείνει αιωνίως». Αναφέρεται ότι έκτισε επίσης μια πόλη στον Περσικό κόλπο κοντά στα Αραβικά σύνορα, την Τέρεδον. Έκανε φράγματα νερού, κανάλια, αρδευτικά έργα. Ο Φωσέττ λέει ότι το αρδευτικό σύστημα έκανε την Βαβυλώνα ένα κήπο, ένα παράδεισο. Έκτισε και το ναό του Βηλ-Μερωδάχ.