Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Βιβλικές αρχές για το ντύσιμο της χριστιανής γυναίκας




Ενδιαφέρει τον Θεό, πως ντύνεται μια χριστιανή γυναίκα; Η Αγία Γραφή παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα πρέπει να ντύνεται μια χριστιανική γυναίκα;

Αν ψάχνεις ένα ακριβή κώδικα ντυσίματος, όπως μήκος φορέματος, και ποια μέρη του σώματός σου πρέπει να καλύπτονται, πότε και που, δεν θα βρεις τίποτα τέτοιο στην Αγία Γραφή. Ωστόσο, αν ψάχνεις για Βιβλικές αρχές που μπορούν να σε καθοδηγήσουν σαν Χριστιανή γυναίκα στο πώς να ντύνεσαι, η Αγία Γραφή έχει τέτοιες αρχές.

Παρακάτω, θα δεις μερικές βιβλικές αρχές για το ντύσιμο των γυναικών που θα πρέπει να σε καθοδηγήσουν, καθώς διαλέγεις τα ρούχα σου.

Αρχή #1 - Η φυσική σου ομορφιά, είναι συμβολική του πνευματικού κάλλους της Εκκλησίας

Ομορφιά σου είναι συμβολική της ομορφιάς της Εκκλησίας.

Ο Ψαλμ.με:13,14, που είναι μια μεσσιανική προφητεία για τον Χριστό και την εκκλησία, λέει:

Όλη η δόξα της θυγατρός του βασιλέως είναι έσωθεν· το ένδυμα αυτής είναι χρυσοΰφαντον. Θέλει φερθή προς τον βασιλέα με ιμάτιον κεντητόν· παρθένοι σύντροφοι αυτής, κατόπιν αυτής, θέλουσι φερθή εις σε.

Στην Εφες.ε:25-27, όπου ο Παύλος μιλάει για τον γάμο, ότι είναι συμβολικός της σχέσης του Χριστού με την εκκλησία Του, γράφει:

Οι άνδρες, αγαπάτε τας γυναίκάς σας, καθώς και ο Χριστός ηγάπησε την εκκλησίαν και παρέδωκεν εαυτόν υπέρ αυτής, διά να αγιάση αυτήν, καθαρίσας με το λουτρόν του ύδατος διά του λόγου, διά να παραστήση αυτήν εις εαυτόν ένδοξον εκκλησίαν, μη έχουσαν κηλίδα ή ρυτίδα ή τι των τοιούτων, αλλά διά να ήναι αγία και άμωμος.

Ακριβώς όπως ο Θεός θέλει η εκκλησία Του να είναι λαμπρή, χωρίς κηλίδα ή ρυτίδα και χωρίς ψεγάδι, έτσι μια γυναίκα θα πρέπει να διατηρεί την εμφάνισή της, όχι μόνο για το σύζυγό της αν είναι παντρεμένη, αλλά και από σεβασμό στο συμβολισμό που ο Θεός την σχεδίασε.

Έτσι, όταν εσύ σαν γυναίκα ντύνεσαι, πρέπει να τονίσεις την ομορφιά σου, γνωρίζοντας ότι η φυσική ομορφιά σου, είναι συμβολική της πνευματικής ομορφιάς της νύφης του Χριστού, της εκκλησίας. Το ντύσιμό σου, πρώτα και κύρια πρέπει να ευχαριστεί τον Θεό και να φανερώνει την ομορφιά της δημιουργίας Του – που είσαι εσύ!

Αρχή #2 - Θα πρέπει να ντύνεσαι κατάλληλα για την περίσταση

Αντίθετα με την σύγχρονη έννοια της σεμνότητας, η Βιβλική έννοια της σεμνής γυναικείας ενδυμασίας, σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να ντύνονται «κατάλληλα», ανάλογα με την περίσταση. Η σεμνότητα είναι ένα τεράστιο θέμα, ιδιαίτερα η ερμηνεία εδαφίων όπως στην Α’ Τιμ.β:9.

Συνοπτικά όμως, σεμνό Βιβλικό ντύσιμο, δεν σημαίνει «να ντύνεσαι σαν καλόγρια ή Μουσουλμάνα». Σημαίνει να ντύνεσαι κατάλληλα για την περίσταση. Έτσι ενώ μπορεί να είναι αποδεκτό να φορέσεις μπικίνι στην παραλία, δεν είναι σκόπιμο να φορέσεις κάτι  αντίστοιχο σε μια θέση εργασίας ή στην εκκλησία.

Αρχή #3 - Πρέπει να ντύνεσαι με γυναικεία ρούχα

Θα πρέπει κάποιος, κοιτάζοντας μόνο τα ρούχα σου, όπου κι αν είσαι, να μπορεί να πει ότι είσαι γυναίκα. Ναι, το στυλ ντυσίματος αλλάζει, αλλά πάντα μια γυναίκα πρέπει να μοιάζει με γυναίκα, και ένας άντρας να μοιάζει με άντρα.

Δευτ.κβ:5 Η γυνή δεν θέλει φορέσει το ανήκον εις άνδρα, ουδέ ο ανήρ θέλει ενδυθή στολήν γυναικός· επειδή πάντες οι πράττοντες ούτως είναι βδέλυγμα εις Κύριον τον Θεόν σου.

Αρχή #4 – Θα πρέπει να ντύνεσαι με τρόπο που ευχαριστεί τον άντρα σου

Εφεσ.ε:24 Αλλά καθώς η εκκλησία υποτάσσεται εις τον Χριστόν, ούτω και αι γυναίκες ας υποτάσσωνται εις τους άνδρας αυτών κατά πάντα.

Ο Θεός θέλει οι γυναίκες να υποτάσσονται στους συζύγους τους κατά πάντα.  Το «κατά πάντα» περιλαμβάνει και το πώς μπορείς να ντύνεσαι, πώς μπορείς να διαχειρίζεσαι την εμφάνισή σου, καθώς και πολλά άλλα πράγματα.

Όταν είσαι παντρεμένη, θα πρέπει να ντύνεσαι με τρόπο που ευχαριστεί τον άντρα σου. Μάθε τι χρώματα του αρέσουν σε σένα, μάθε τι στυλ του αρέσει και προσπάθησε να φοράς αυτά τα είδη των ρούχων.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορείς να φορέσεις κάτι σέξι για το σύζυγό σου υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Αρχή #5 – Μην γίνεσαι τεμπέλα με την εμφάνισή σου

Ναι, τα φαρδιά μπλουζάκια και οι φόρμες είναι πιο άνετα από ό, τι να φοράς ελκυστικά ρούχα. Αλλά σαν χριστιανική γυναίκα, η εμφάνισή σου είναι σημαντική για τον Θεό (βλ. αρχή #1). Αν είσαι παντρεμένη, ο Θεός σε έχει δώσει στον σύζυγό σου και η εμφάνισή σου είναι σημαντική γι’ αυτόν (βλ. αρχή #4).

Σαν πιστή, και συγκεκριμένα σαν χριστιανή γυναίκα, ο Θεός θέλει να κάνεις ό, τι μπορείς με τον καλύτερο τρόπο. Αν είσαι άρρωστη, ή αν κάνεις κάποια δουλειά στο σπίτι, τότε τα ρούχα σου μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικά. Αλλά εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, μια γυναίκα έχει καθήκον να διατηρεί την εμφάνισή της, όχι μόνο για τον Θεό, αλλά και για τον σύζυγό της.

Κολ.γ:23 Και παν ό,τι αν πράττητε, εκ ψυχής εργάζεσθε, ως εις τον Κύριον και ουχί εις ανθρώπους,

Οι σημερινές Χριστιανές γυναίκες κοροϊδεύουν τις γυναίκες της δεκαετίας του 1950 που καυχιόταν ότι ετοιμαζόταν και γινόταν  όμορφες για τους άντρες τους, πριν επιστρέψουν από τη δουλειά. Που το κακό; Αυτό είναι που θέλει ο Θεός από τις ευσεβείς Χριστιανές γυναίκες.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζεις ρούχα και να πηγαίνεις στο κομμωτήριο κάθε μέρα, πριν ο σύζυγός σου επιστρέψει στο σπίτι; Φυσικά και όχι. Αλλά σημαίνει ότι μπορείς να έχεις κάνει ντους, τα μαλλιά σου να είναι όμορφα και να φοράς κάτι ελκυστικό.

Αυτό δεν πρέπει να το βλέπεις σαν ένα θλιβερό καθήκον, αλλά σαν προνόμιο και τιμή που σου έχει δοθεί από τον Θεό, η ικανότητά σου να γίνεσαι όμορφη!

Αρχή #6 – Το τι σκέφτονται οι άλλοι, και έχει και δεν έχει σημασία

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική αρχή που μια χριστιανική γυναίκα πρέπει να καταλάβει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει σημασία τι σκέφτονται οι άλλοι για το ντύσιμό σου. Αν σαν χριστιανή γυναίκα φοράς λάθος ρούχα για την περίπτωση, μπορεί να προσβάλεις τους άλλους και να φέρεις μομφή στο Χριστό, αν ξέρουν ότι είσαι Χριστιανή.

Αν εσύ και ο σύζυγός σου πάτε στην παραλία, φοράς μπικίνι και τυχαίνει να είναι εκεί μια οικογένεια από την εκκλησία, αυτοί πρέπει να αφήσουν το θέμα ανάμεσα σε σένα και τον Κύριο. Η μόνη εξαίρεση, θα μπορούσα να πω, είναι αν πας στην παραλία με μια οικογένεια που ξέρεις ότι είναι αντίθετοι με το μπικίνι, τότε από σεβασμό και για να μην σκανδαλίσεις τους αδελφούς, μπορείς να μην φορέσεις.

Δεν πρέπει να διαλέγεις φόρεμα, για να βγεις μια βόλτα με τον άντρα σου, με το σκεπτικό «τι θα σκεφτούν αν σε δουν άτομα από την εκκλησία» – η σκέψη σου πρέπει να είναι, τι θα σκεφτεί ο Θεός και ο σύζυγός σου.

Ο Θεός δεν ντρέπεται για την ομορφιά σου, ο σύζυγός σου δεν ντρέπεται για την ομορφιά σου και ούτε εσύ να ντρέπεται για την ομορφιά σου.

Αρχή #7 – Μην κρύβεις την ομορφιά σου από άλλους άνδρες από φόβο μήπως προκαλέσεις.

Πολλές χριστιανές, από τις πρώτες ημέρες της εκκλησίας, ντύνονται με αυτή την ιδέα στο μυαλό τους - ότι δεν μπορούν να φορούν ωραία πράγματα για τον σύζυγό τους ή ρούχα που δείχνουν το σχήμα του σώματος, γιατί μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλικά άλλους άνδρες με αυτόν τον τρόπο.  Εάν πιστεύεις ότι η εκκλησιαστική παράδοση υπερισχύει της Βιβλικής θεολογίας, τότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Αλλά αν μπορείς να καταλάβεις ότι καλοπροαίρετοι άνθρωποι πρόσθεσαν πάρα πολλές παραδόσεις στο λόγο του Θεού, τότε μπορώ να σε βοηθήσω.

Δεν υπάρχει καμία ντροπή όταν μια γυναίκα φανερώνει την ομορφιά της, και δεν υπάρχει καμία ντροπή για τον άντρα που εκτιμά αυτή την ομορφιά.

Αν αρχίσει να σκέφτεται πώς μπορεί να σε πάει στο κρεβάτι μαζί του (και δεν είσαι παντρεμένη), τότε έχει πέσει σε λαγνεία και σεξουαλική επιθυμία. Αλλά σαν χριστιανική, δεν χρειάζεται να περιφέρεσαι τυλιγμένη με ένα σεντόνι από πάνω μέχρι κάτω, ώστε να μην προκαλέσεις τους άνδρες.

Πουθενά στην Γραφή δεν διδάσκεται κάτι τέτοιο, αυτή η έννοια έχει προστεθεί από την παράδοση των ανθρώπων.

Συμπέρασμα

Ελπίζω σαν χριστιανή να μελετήσεις το λόγο του Θεού. Στη συνέχεια, κουβέντιασε αυτό το θέμα με τον σύζυγό σου. Εάν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές, κάντε τις. Να ξέρεις ότι ο Θεός θέλει το καλύτερο σε όλους τους τομείς της ζωής σου, και το να ντύνεσαι όμορφα, κατάλληλα για κάθε περίσταση, είναι αυτό που σε έχει καλέσει ο Θεός να κάνεις. Μην κρύβεις το όμορφο έργο τέχνης που ο Θεός έχει κάνει, αλλά φανέρωνέ το με τρόπους που ευχαριστούν τον Θεό και τον άντρα σου.