Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Μήπως να έσβηνες το Facebook;


 Αγαπάς να το μισείς και ίσως είναι η ώρα να πάρεις τη μεγάλη απόφαση.

Σε όποια εκκλησία κι αν πηγαίνεις – αν πηγαίνεις - το μόνο σίγουρο είναι ότι έχεις κάποια στιγμή "σπαστεί" με το Facebook. Πώς το ξέρουμε; Μα διαβάζεις αυτό το κείμενο, με αυτό τον τίτλο...

Μην ανησυχείς. Δεν είσαι ο μόνος που σκέφτεται ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνει διάλειμμα από το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα υπάρχουν πολλά θετικά στη χρήση του, όπως για παράδειγμα ότι μαθαίνεις τα νέα των αδελφών, ότι μεταδίδεις πληροφορίες, ότι επικοινωνείς πανεύκολα... Αλλά, φυσικά, έχει αρνητικά. Και εμείς εδώ είμαστε για να συγκεντρώσουμε μερικά από αυτά, ώστε να δεις εάν τελικά θα πατήσεις το "delete".


#1. Είναι fake

Όλα αυτά που περνούν καθημερινά από το timeline σου, δεν είναι και τόσο μα τόσο αληθινά. Το check-in στο Λονδίνο, η φανταστική συνάθροιση, η αγαθοεργία, τα χαμόγελα... παίζει να έχουν ένα fakeness. Αυτό έχει διαπιστωθεί, τουλάχιστον. Έρευνα έχει βρει ότι τα 2/3 των ανθρώπων ανεβάζουν φωτογραφίες στο Fb με σκοπό να δείξουν ότι είναι πιο χριστιανοί απ' ότι στην πραγματικότητα. Έλα, το ξέρουμε ότι δε σου κάνει εντύπωση.

#2. Σε κάνει να ζηλεύεις

Όσο fake και να είναι βέβαια, εσύ παίζει να πέφτεις στο τρυπάκι να κάνεις συγκρίσεις. Και ο λιγότερο ζηλιάρης άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη να είσαι, μάλλον δε το γλιτώνεις να νιώσεις ένα "τσίγκλισμα" όταν χαζεύεις ωραίες εικόνες “αδελφών” - ειδικά από εξορμήσεις. Έρευνα που έχει γίνει σε Πανεπιστήμιο της Γερμανίας έχει δείξει αυτό ακριβώς. Σκέψου το και λίγο... Είναι λογικό, αν εσύ δεν έχεις μια να πας κάπου το επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο-πεντάμηνο, να ζηλεύεις όταν βλέπεις ότι οι άλλοι πάνε στο εξωτερικό, περνάνε καλά, τρώνε καλά και εσύ όχι και τόσο. Για να μην πούμε για τις επιτυχίες ή τα εδάφια, τα υμνολόγια, τις ευχές, τις προσευχές, τις συμβουλές, τις συζητήσεις, τη σοφία, την αγάπη, την αδελφοσύνη, την κατανόηση, την εξυπνάδα, τον Φαρισαϊσμό, την υπεροψία, την γνώση….. 

#3. Είναι εθιστικό

Ξυπνάς το πρωί τσεκάροντας. Το μεσημέρι το ίδιο. Το βράδυ επίσης. Ακόμα κι αν δεν έχεις να τσεκάρεις κάτι συγκεκριμένο. Το έχεις ανοιχτό απλά για να το έχεις. Εθισμός! Ο εγκέφαλος όσων είναι εθισμένοι στο Facebook μοιάζει με όσων είναι εθισμένοι στην κοκαΐνη. Το καλό είναι ότι στην πρώτη περίπτωση η αποτοξίνωση είναι εύκολη υπόθεση.

#4. Οι πολλοί φίλοι κάνουν κακό

Είχες όλη τη καλή διάθεση να κάνεις φίλους σου όσους σου έστειλαν αίτημα, και να που έχεις ξεπεράσει του 400 φίλους. Ε, αυτό ακριβώς μπορεί να σε κάνει να νιώθεις μια περίεργη πίεση. Όσο πιο πολλοί φίλοι, τόσο πιο πιθανό να νιώθεις αγχωμένος. Έφηβοι πχ που έχουν πάνω από 300 φίλους, διαπιστώθηκε ότι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά κορτιζόλης, γνωστή ως ορμόνη του στρες. Τα μεγάλα ποσοστά κορτιζόλης, μπορεί σταδιακά να κάνουν το μυαλό να... μικρύνει, και να μειωθεί η ταχύτητα που δημιουργούνται νέα εγκεφαλικά κύτταρα, πράγμα που επηρεάζει την συγκέντρωση και την σωστή λήψη αποφάσεων.

#5. Προβλήματα και στο διάβασμα

Μιλώντας για συγκέντρωση, εννοείται ότι το Facebook βλάπτει σοβαρά τη μελέτη και το διάβασμα της Γραφής από το κανονικό βιβλίο.

#6. Προβλήματα στη σχέση

Και φυσικά, το Facebook εννοείται ότι κάνει κακό στην προσωπική σου ζωή. Μπορεί ναι μεν να σου δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσεις με κάποια ή κάποιον που σου αρέσει αλλά όταν με το καλό δεθείς και προχωρήσεις σε σχέση, θα δημιουργήσει θέματα. Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι το χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις σχέσεις τους. Τσακωμοί, ζήλιες, υποψίες.... κλπ. κλπ., που κάποιες φορές οδηγούν σε άσχημες καταστάσεις.

#7. Το delete κάνει καλό στην υγεία!

Αν τα παραπάνω δε σου έφτασαν, υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να σε πείσει ότι το delete θα σου χαρίσει την πολυπόθητη ηρεμία και χαρά που χρειάζεσαι. Έρευνα που έχει γίνει από το Hapiness Research Institute, έδειξε ότι όσοι αποχαιρετούν το Facebook, νιώθουν πιο χαρούμενοι, λιγότερο αγχωμένοι και μόνοι, συγκριτικά με όσους δεν το κάνουν.

Δυο τελευταία λόγια: το Facebook ΔΕΝ είναι ο χώρος διδασκαλίας ή ενημέρωσης (εκτός από κουτσομπολιά) σχετικά με το λόγο του Θεού. Ο καθένας, άσχετα με τη σχέση που ισχυρίζεται ότι έχει με τον Ιησού, βρίσκει βήμα και γράφει ό, τι θέλει. Σίγουρα κάποια πράγματα είναι σωστά, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά λάθος. Δεν είναι καλό με τη θέλησή μας να διατρίβουμε σε επικίνδυνους χώρους. Σκέφτηκες ποτέ γιατί ο Θεός απαγόρευε στους Ισραηλίτες να κάνουν παρέα με εθνικούς;

Παρ.κβ:24-25 Μη κάμνε φιλίαν μετά ανθρώπου θυμώδους· και μετά ανθρώπου οργίλου μη συμπεριπάτει· μήποτε μάθης τας οδούς αυτού, και λάβης παγίδα εις την ψυχήν σου.

Ο Παύλος λέει με έμφαση: «Μη πλανάσθε φθείρουσι τα καλά ήθη αι κακαί συναναστροφαί» (Α’ Κορ.ιε:33). Με άλλα λόγια, οι κακές συναναστροφές θα διαφθείρουν τα καλά ηθικά στοιχεία. Αν επιμένεις να έχεις στενές σχέσεις με λάθος ανθρώπους, έχεις τη Βιβλική εγγύηση ότι θα επηρεαστούν τα καλά ήθη σου.

Έχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές, που τραβώντας μια γραμμή πρέπει να διαχωρίζουμε τη θέση μας.

Και για να μη ψάχνεις το κουμπί της διαγραφής, σε στέλνουμε κατευθείαν -->