Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

ΤΥΧΗ Ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ;

Τα παράξενα και περίεργα της Ναμίμπια:

Μια έρημος που είναι διαφορετική από τις άλλες. Μπορεί να περάσουν χρόνια χωρίς να βρέξει. Μερικές φορές βρέχει, αλλά οι σταγόνες εξατμίζονται προτού φτάσουν στη γη. Το μόνο σίγουρο νερό της είναι η πρωινή ομίχλη που μεταφέρει ο άνεμος από τον Ατλαντικό. Όμως είναι γεμάτη ζωή. Να μερικές από τις γοητευτικές ιδιορρυθμίες της Ναμίμπια:

Υπάρχουν σκαθάρια που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Τα περισσότερα απ’ αυτά ζουν κάτω από τους αμμόλοφους. Έπειτα υπάρχει το μόνο σκαθάρι στον κόσμο που έχει άσπρη ράχη, όπου αντανακλούνται οι καυτές ακτίνες του ήλιου. Ενώ ένα σκαθάρι με λευκή ράχη ψαχουλεύει για την τροφή του, το ταίρι του μπορεί να είναι ανεβασμένο στην πλάτη του και να του κρατάει σκιά σαν ομπρέλα από τον ήλιο!
            

Μια μεγάλη αράχνη, διαμέτρου 11 εκατοστών, που είναι γνωστή σαν η «άσπρη χορεύτρια», φτιάχνει ένα σπίτι με μια καταπακτή στην πλευρά ενός αμμόλοφου. Τρέφεται με σαύρες, τριζόνια και άλλα έντομα. Όταν της επιτίθενται παίρνει μια μαχητική στάση έχοντας σηκωμένα ψηλά τα μπροστινά σκέλη της , απ’ όπου παίρνει και το άνομα «χορεύτρια». Το πιο συναρπαστικό είναι ο τρόπος με τον οποίο πετά. Διπλώνει τα πόδια στους αμμόλοφους κάνοντας τούμπες στα πλάγια. Σε τελευταία ανάλυση, δεν εφεύρε ο άνθρωπος τον τροχό!. Προηγείται η φύση!
            
Η οχιά της Ναμίμπια ορμά κατά μήκος της άμμου με γρήγορες πλάγιες σπρωξιές και μ’ αυτό τον τρόπο δεν γλιστράει μέσα ούτε καίγεται από την καυτή άμμο. Και τι πονηρός είναι ο τρόπος της όταν θέλει να βρει φαγητό! Έχοντας το σώμα της θαμμένο κάτω από την επιφάνεια μόνο με τα μάτια μισόκλειστα κοιτάζει μέσα από την άμμο. Έξω βγάζει μερικά εκατοστά από την άκρη της ουράς της και φαίνεται σαν μικρό φυτό. Σύντομα μια περίεργη σαύρα έρχεται για να φάει αυτό το παράξενο «φυτό» και αντί γι’ αυτό γίνεται η ίδια γεύμα!
            
Φενεστράρια, σημαίνει «παράθυρα», και είναι ένα φυτό με φύλλα που βρίσκονται κρυμμένα κάτω από την άμμο και δείχνουν μόνο τις άκρες τους. Οι άκρες, όμως, είναι διαφανείς, επιτρέποντας την είσοδο στο φως για την πραγματοποίηση της φωτοσύνθεσης. Ένας μπερδεμένος σωρός από σκουριασμένο καλώδιο; Όχι, αν κοιτάξουμε από κοντά βλέπουμε πράσινα αγκαθωτά πεπόνια τυλιγμένα με λεπτά ακανθώδη κλαδιά. Αυτή είναι η νεροκολοκύθα, μια τροφή και για τον άνθρωπο και για τα ζώα.
            
Η Γουελγουίτσια είναι ένα μεγάλο σε σχήμα χταποδιού φυτό, που φαίνεται να έχει πολλά φύλλα αλλά έχει μόνο δύο. Μεγαλώνουν οκτώ μέτρα και κομματιάζονται από τον άνεμο και στροβιλίζονται γύρω από τον πυρήνα του φυτού σαν τα πλοκάμια του χταποδιού. Η Γουελγουίτσια ζει μέχρι δύο χιλιάδες χρόνια!
            
Στη Ναμίμπια ζουν επίσης μεγάλα ζώα. Μπορεί κανείς να δει να σκαρφαλώνει τον αμμόλοφο η θαυμάσια όρυξ (είδος αντιλόπης). Υπάρχουν επίσης και « οι υδραυλικοί της Ναμίμπια».Έτσι λέγονται εδώ οι ζέβρες. Έχουν μια παράξενη ικανότητα να βρίσκουν νερό. Με τις οπλές τους σκάβουν τρύπες στις ξηρές κοίτες των ποταμών, και καταβαίνουν κάτω ένα μέτρο. Γρήγορα το νερό διαποτίζει την τρύπα και ικανοποιούν τη δίψα τους. Άλλα ζώα τους παρακολουθούν, και χρησιμοποιούν κι εκείνα αυτές τις τρύπες του νερού.
            
Αυτές είναι λίγες μόνο από τις ιδιορρυθμίες της ερήμου Ναμίμπια, που εκτείνεται κατά μήκος της δυτικής ακτής στη Ν. Αφρική.

Μυρμήγκια... αυτοί οι συγκάτοικοί μας!

Υπάρχουν 1500 είδη μυρμηγκιών. Αυτά και οι μέλισσες είναι τα κοινωνικότερα έντομα. Είναι γνωστή η προνοητικότητά τους, για την έγκαιρη αποθησαύριση τροφής που χρειάζονται το χειμώνα. Η φωλιά τους συνήθως είναι ένα πολυδαίδαλο σύμπλεγμα στοών και διαδρόμων. Μερικά είδη μυρμηγκιών συνηθίζουν να αρπάζουν τις νύμφες και τις χρυσαλλίδες εργατών άλλων ειδών, που όταν εξελιχθούν κρατούνται ως «αιχμάλωτοι ή δούλοι τους» υπηρετώντας τους.

Μια φωλιά μυρμηγκιών μπορεί να βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρά σας ή στο μπάνιο σας! Από τη γη: στα εξοχικά σπίτια αλλά και στις πολυκατοικίες. Τα βλέπουμε να ξετρυπώνουν από κάποιο πλακάκι ή από μια ρωγμή του ξύλινου παρκέ.


Προτιμούν τη σπιτική θαλπωρή, γιατί το σπίτι προσφέρει γι’ αυτά σταθερή πηγή τροφής και απαραίτητες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Ευτύχημα είναι, ότι πολύ λίγα είδη μυρμηγκιών ζουν μέσα στα σπίτια. Είναι παμφάγα. Το περίεργο είναι ότι, όταν μαζεύουν σπυριά σταριού για το χειμώνα, τα κομματιάζουν για να μη βλαστήσουν! Στην Αφρική υπάρχουν πάρα πολλά, πολλαπλασιάζονται με αυγά, οι φωλιές τους μέσα στο σπίτι αριθμούν 500 έως 1000 «κατοίκους» ενώ εκείνα που ζουν στη φύση, φθάνει το ένα εκατομμύριο! « Τα μυρμήγκια της Ελλάδας είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, ακόμα και αν τα φάει» μας λέει ο λέκτωρ της Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Λεζάκης, σε αντίθεση με τα εκατομμύρια καταστροφικά μυρμήγκια της Αφρικής, που τρώνε ανθρώπους και ζώα. Ένα είδος μυρμηγκιών της Ν. Αμερικής μεταφέρουν τα φύλλα των δένδρων στις φωλιές τους, όχι για να τα φάνε, αλλά να θρέψουν ένα μύκητα, που με τη σειρά του γίνεται μια πολύ θρεπτική ουσία γι’ αυτά. Ο  θ α υ μ α σ τ ό ς   κ ύ κ λ ο ς  τ η ς  ζ ω ή ς...!