Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Πρέπει να μείνω μακριά από τις προηγούμενες κακές παρέες μου;




ΕΡΩΤΗΣΗ:
Είναι λάθος για κάποιον που έχει ελευθερωθεί από κακές παρέες να πάει σε μέρη όπου συχνάζουν άτομα της παλιάς παρέας που πιθανόν να ξέρει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Είναι πράγματι ανόητο, για κάποιον, έστω κι αν είναι γεμάτος με το Άγιο Πνεύμα, να εκτεθεί εσκεμμένα στο περιβάλλον και τις πιέσεις που ξεπέρασε πριν. Είναι λυπηρό, αλλά αλήθεια, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν δελεαστεί από τους πρώην συντρόφους τους, στην αμαρτωλή ζωή, από την οποία ο Θεός τους ελευθέρωσε.

Η φύση σου προφανώς προσελκύστηκε από την ατμόσφαιρα της παρέας. Αναμφίβολα οι κοινές ιδέες ήταν ένας ισχυρός παράγοντας που σε έκανε να κάνεις παρέα μαζί τους αρχικά. Ο Θεός ήταν καλός σε σένα ώστε να σε ελευθερώσει και να σου χαρίσει μια νέα ζωή.

Η πίεση από ομοϊδεάτες είναι ισχυρή! Η έγκριση και η αποδοχή σου από τους άλλους είναι μια τεράστια δύναμη, συχνά για κακό. Είναι όπως το ποτό για τον αλκοολικό.

Επίτρεψέ μου να σου δώσω ένα δυστυχώς παραμελημένο εδάφιο της Αγίας Γραφής που προειδοποιεί για κακές παρέες: «Μη πλανάσθε· Φθείρουσι τα καλά ήθη αι κακαί συναναστροφαί» (Α’ Κορ.ιε:33). Αυτό είναι ένας απόλυτος θείος νόμος. Δεν μπορείς να το αποφύγεις. Αν πας με κακές παρέες, αυτό θα σε καταστρέψει.

Είναι μέρος της σοφίας να αποφεύγεις εκείνους που δεν θα ήταν καλό για σένα να συνδεθείς ξανά. Διάλεγε προσεκτικά τις παρέες σου. Μην πλησιάζεις πράγματα που μπορούν να γίνουν πειρασμός για σένα. Ο σοφός Σολομώντας εύστοχα αναφέρει, «Μη εισέλθης εις την τρίβον των ασεβών, και μη υπάγης εις την οδόν των πονηρών. Απόφευγε αυτήν, μη περάσης δι' αυτής, έκκλινον απ' αυτής και διάβα» (Παρ.δ:14-15).


Μακάρι να γίνεις τόσο σοφός.