Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΤΥΧΗ Ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ;

ΚΙ ΑΛΛΑ ΘΑΥΜΑΣΤΑ...

Εμείς μέσα στο σκοτάδι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα νυκτόβια ζώα, την κουκουβάγια και τα κλαψοπούλια, τα  οποία μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, πιάνουν με ευχέρεια τη λεία τους. Ο μεγαλύτερος εχθρός των ποντικών είναι η ...κουκουβάγια. Τρώει όλο το χρόνο 6.000 ποντίκια.

Αναπνέουμε γύρω στις 28.000 φορές κάθε 24ωρο και όμως μόλις που το παίρνουμε είδηση. Αλλά εάν βρεθούμε στην κορυφή ενός βουνού, όπου ο αέρας είναι πολύ αραιός, δεν είναι τόσο εύκολο να αναπνεύσουμε. Επίσης εάν θα κολυμπήσουμε κάτω από το νερό, έστω για ένα λεπτό, πάλι θα δυσκολευόμαστε λόγω έλλειψης οξυγόνου. Όμως τα πουλιά μπορούν να πετάξουν σε μεγάλα ύψη χωρίς να έχουν δυσκολίες στην αναπνοή. Ορισμένα έντομα, αν και εξαρτώνται από την ατμόσφαιρα για οξυγόνο, μπορούν να αναπνέουν κάτω από το νερό.


Ίσως να μη ξέρουμε ότι τα αυγά αναπνέουν. Σ’ ένα κανονικό αυγό χήνας υπάρχουν περίπου 10.000 τρύπες, που όμως δεν φαίνονται με το μάτι. Απ’ αυτές τις τρύπες του αυγού εισπνέει οξυγόνο, το υπό εκκόλαψη χηνόπουλο και εκπνέει διοξείδιο του άνθρακα.

Όλοι έχουμε δει ακροβατικά νούμερα. Στον κόσμο της φύσης όμως θα δούμε σπουδαιότερες ακροβατικές επιδείξεις.

Ιδιαιτέρως ας θαυμάσουμε τη γάτα σ’ ένα νούμερο ανυπέρβλητο. Τη σηκώνουμε όσο ψηλά μπορούμε, τη γυρίζουμε ανάσκελα και την αφήνουμε να πέσει. Δεν θα πέσει ανάσκελα αλλά θα σταθεί κανονικά στα τέσσερά της πόδια. Την ξαναπαίρνουμε πάλι κρατώντας την ανάσκελα, και τη ρίχνουμε κάτω από χαμηλό ύψος. Και πάλι, παρά τα στενά όρια χώρου και χρόνου, κάνει μια στροφή και πέφτει κάτω σε όρθια στάση, χωρίς ποτέ να χτυπήσει το κεφάλι και τη ράχη της. Οι φυσιοδίφες μένουν κατάπληκτοι από αυτό το φαινόμενο, διότι είναι αντίθετο με το ακόλουθο αξίωμα της Μηχανικής: «Κάθε σύστημα που υποβάλλεται αποκλειστικά στη δική του βαρύτητα και ξεκινάει από την αδράνεια, δεν μπορεί να προσδώσει στον εαυτό του στροφή γύρω από οριζόντιο άξονα διερχόμενο από το κέντρο της βαρύτητάς του».

Κινηματογράφησαν λοιπόν μια γάτα, όταν έπεφτε ανάποδα, πρόβαλαν την ταινία σε αργό ρυθμό και είδαν το εξής: Στην αρχή, ενώ είναι ανάσκελα, κυρτώνει πολύ τη ράχη της, έπειτα ευθυγραμμίζει τη σπονδυλική της στήλη, στη συνέχεια την κυρτώνει από το αντίθετο μέρος, ενώ ταυτόχρονα κάνει μια στροφή περί τον σπονδυλικό της άξονα. ΄Έτσι πέφτει στο έδαφος με τα τέσσερα πόδια της στη σωστή στάση. Ποιος ακροβάτης μπορεί να διανοηθεί και να εκτελέσει ένα τέτοιο νούμερο;

Η ΑΡΑΧΝΗ  όπως ξέρουμε, είναι επιδέξια και ταχύτατη πλέκτρια. Πετάγεται ακατάπαυστα από το κέντρο του δικτύου της εδώ κι εκεί για ν’ αρπάξει τη λεία της. Προσφέρει όμως και μια άλλη άγνωστη, υπηρεσία. Στη Νέα Γουινέα οι ιθαγενείς βοηθούνται στο ψάρεμα από τις αράχνες της περιοχής τους και να πως. Το νήμα των ιστών τους είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, αλλά και ελαστικό, ώστε μπορεί να τεντωθεί έως ένα τέταρτο του αρχικού μήκους. Παίρνουν λοιπόν οι ιθαγενείς κλωνάρια από μπαμπού, τα λυγίζουν στην άκρη σε είδος θηλιάς και τα βάζουν ψηλά στα δένδρα, όπου αφθονούν οι αράχνες. Εκεί αυτές βρίσκουν τη θέση κατάλληλη και πλέκουν τον ιστό τους. Έτσι σχηματίζεται μια απόχη αρκετά ανθεκτική, την οποία χρησιμοποιούν οι ιθαγενείς για να πιάσουν ψάρια!

Προκειμένου να γίνουν μετρήσεις στους φακούς, οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν κλωστή από ιστό αράχνης γιατί δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε κάτι λεπτότερο που να μην επηρεάζεται από την αλλαγή της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα: Μια κλωστή αράχνης, βάρους 227 γραμμαρίων, μπορεί να περιτυλίξει όλη τη γη.

Θα αναφέρουμε κάτι για την αντοχή, που έχει το στομάχι του καρχαρία. Αναφέρεται ότι στην πόλη Αιξ της Γαλλίας, ψαρεύτηκε καρχαρίας και βρέθηκε στο στομάχι του σώμα στρατιώτη μέσα σε πλήρη σιδερένια πανοπλία. Και σε άλλους καρχαρίες κατά καιρούς βρέθηκαν στο στομάχι τους κέρατα αγελάδας, μπουκάλια ιαματικού νερού των δώδεκα κιλών με συρματένιο πλέγμα κ.ά. Ο καρχαρίας- Φάλαινα που φτάνει τα 12 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο ψάρι απ’ όλα τα ψάρια αν και έγινε γνωστό στα 1909, έτι ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας έχει μέγεθος πάνω από 4 ½ μέτρα και βάρος 400 κιλά. Υπάρχουν 250 είδη καρχαριών.


Δεν μπορεί λοιπόν ο άνθρωπος να υπερηφανεύεται για τις οποιεσδήποτε ικανότητές του, γιατί τον ξεπερνούν τα ζώα και τα φυτά. Μόνον σε κατακτήσεις πνευματικές υπερτερεί, τις οποίες είθε να χρησιμοποιεί πάντοτε για την ωφέλεια των συνανθρώπων του.