Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Το κήρυγμα



Μετά από ένα σωστό κήρυγμα, όταν το εκκλησίασμα αποχωρεί, δεν λέει «Τι υπέροχο κήρυγμα!», αλλά, «Κάτι πρέπει να κάνω»!

Το κήρυγμα του λόγου του Θεού είναι  απαραίτητο μέρος της χριστιανικής ζωής. Ποτέ μην το υποτιμήσεις. Το κήρυγμα διεγείρει τα άτομα σε δράση.


Θα πρέπει να αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την πραγματικότητα και διαμορφώνουμε τις διάφορες κοσμοθεωρίες μας, ώστε να τα αντιλαμβανόμαστε από την βιβλική σκοπιά. Το κήρυγμα προκαλεί τους ανθρώπους να ζήσουν με καλύτερα εφόδια από ό, τι πριν πιστέψουν.

Το κήρυγμα δεν είναι το μόνο που χρειάζεται στη χριστιανική ζωή, εντούτοις χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό. Όταν ένας ποιμένας στέκεται πίσω από τον άμβωνα και με πάθος διακηρύττει την αλήθεια του λόγου του Θεού, και με σαφήνεια διαβάζει τα σχετικά σημεία από τη Γραφή, έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο στους ακροατές.

Το Ρωμ.ι:14 λέει: «Πως λοιπόν θέλουσιν επικαλεσθή εκείνον, εις τον οποίον δεν επίστευσαν; και πως θέλουσι πιστεύσει εις εκείνον, περί του οποίου δεν ήκουσαν; και πως θέλουσιν ακούσει χωρίς να υπάρχη ο κηρύττων;». Ας είμαστε απόλυτα σαφείς: το κήρυγμα δυνατών, πιεστικών, βιβλικών κηρυγμάτων γεμάτων πίστη, είναι επιτακτική ανάγκη για τη ζωή και την αύξηση οποιασδήποτε συνάθροισης και κάθε πιστού.

Συνεχώς ακούμε διάφορα πράγματα. Ό, τι ακούς περνάει στον εγκέφαλο και πολλά απ’ αυτά καταλήγουν στην καρδιά σου. Ο κόσμος έχει ένα μήνυμα. Η κουλτούρα έχει πολλούς κήρυκες. Ζούμε μέσα στον κόσμο, αλλά καλούμαστε να ζήσουμε διαφορετικά από τον κόσμο.

Αυτό που φέρνει ισορροπία και την αλήθεια στη ζωή μας είναι η διακήρυξη της αλήθειας από τον λόγο του Θεού. Αδύναμα και ανεπαρκή κηρύγματα αποδυναμώνουν τις εκκλησίες. Τα απλά μικρά κηρυγματάκια, δημιουργούν νηπιακούς χριστιανούς! Απ’ την άλλη μεριά, το καθαρό, δυνατό, δημόσιο κήρυγμα είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθούν όλες οι άλλες διακονίες της συνάθροισης.

Το κήρυγμα είναι μια κλήση συσπείρωσης. Είναι η ώρα που ολόκληρο το εκκλησίασμα συγκεντρώνεται γύρω από τον λόγο του Κυρίου, την Αγία Γραφή, γεμίζει χαρά από τα λόγια του Θεού και βρίσκει λύσεις για την καθημερινή Χριστιανική διαβίωση. Καλός κήρυκας είναι αυτός που μπορεί να σου αγγίξει την μύτη των παπουτσιών σου, χωρίς να τα λερώσει! Μπορεί να σου δώσει την ωμή αλήθεια για τη ζωή, και την ίδια στιγμή να σε βοηθήσει να φύγεις με ένα αίσθημα ότι όλα θα πάνε καλά.

Το κήρυγμα είναι η διακονία που θέτει το πεδίο δράσης για όλες τις άλλες διακονίες που στηρίζονται στο λόγο του Θεού, στη ζωή της Εκκλησίας. Ποτέ μην ελαττώνεις την αξία του κηρύγματος, κανονικά, θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα σ’ αυτό.