Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Έχεις αγάπη;



Έχουμε μια τάση να αγαπούμε αυτούς που μας αγαπούν, που μας θαυμάζουν, που εκφράζονται με καλά λόγια για μας.

Έχουμε την τάση να αγαπούμε αυτούς που μας εξυπηρετούν, που είναι χρήσιμοι για τα ζητήματά μας, για τα σχέδιά μας.

Έχουμε την τάση, να αγαπούμε αυτούς που συμφωνούν με τις απόψεις μας με τα σχέδιά μας και με τον τρόπο που βλέπουμε εμείς τη ζωή.


Μα υπάρχουν άνθρωποι που δεν μας αγαπούν που μας μισούν. Που μας πολεμούν. Τί γίνεται μ' αυτούς; Μπορούμε να πούμε πως τους αγαπούμε και αυτούς; Και πραγματικά, με την καρδιά μας τους αγαπούμε; Ας έχουμε το θάρρος να πούμε όχι. Μπορεί να μη τους μισούμε, μα αυτό δεν είναι αγάπη. Και είμαστε ένοχοι απέναντι του Κυρίου. Και η μαρτυρία μας δεν πιάνει. Δεν είναι αποτελεσματική.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνούν μαζί μας. Έχουν αντίθετες απόψεις. Και φαίνονται πως μας κάνουν ζημιά. Νομίζουμε ίσως πως βρίσκονται σε πλάνη. Πιστεύουμε πως τα κίνητρά τους δεν είναι αγάπη, μα εγωισμός, προβολή, συμφέρον. Αυτούς, τους ανθρώπους τους αγαπάς; Εύχεσαι το αγαθό τους; Τους παίρνεις στην προσευχή σου, να τους ευλογήσει και να τους ελεήσει ο Κύριος; Αν το κάνεις, έχεις αγάπη για τον πλησίον σου. Διαφορετικά πρέπει να το αναγνωρίσεις, πως ότι και αν κάνεις είσαι «χαλκός ήχων και κύμβάλλον αλαλάζον».

Μα υπάρχουν άνθρωποι που σου παίρνουν την μπουκιά του ψωμιού από το στόμα. Σε αδικούν χωρίς να υπάρχει αμφισβήτηση. Ποτέ δεν αναγνώρισαν το δίκιο σου. Μα μπορείς, έχεις το κουράγιο, το πνεύμα του Θεού μπορεί να σε κάνει να μη τους κακολογείς; Μπορείς να τους κοιτάζεις με στοργή και τρυφερότητα; Μπορείς να προσεύχεσαι και να τρέχεις σε βοήθειά τους;

Αυτοί οι άνθρωποι που τους ξέρεις και σε ξέρουν είναι ο πλησίον σου. Και πρέπει να τους αγαπάς σαν τον εαυτό σου.

Αν δεν τους αγαπάς είσαι έξω από το σχέδιο του Θεού και δεν δουλεύει ο Θεός μαζί σου. Δεν σε εμπιστεύεται. Δεν έχεις τον εξοπλισμό. Είσαι ακατάλληλος για τα σχέδιά Του.

Μπορεί να έχει πληγές και τραύματα, από τον κόσμο, τον ληστρικό κόσμο. Και σύ έχεις λαδάκι να ρίξεις στις πληγές του.

Αν δεν έχεις αγάπη, δεν έχεις τίποτα. Είσαι φτωχός. Κακομοίρης. Άθλιος. Κυριολεκτικά αξιολύπητος.
   
   · Μόνο η αγάπη πλουτίζει τη ζωή.
   · Μόνο η αγάπη ομορφαίνει τη ζωή.
   · Μόνο η αγάπη μας κάνει να κοιτάζουμε με τον Χριστό τον Κύριό μας.
   · Ας μη λέμε πως αγαπάμε τον Θεόν αν δεν αγαπούμε τον πλησίον μας.
   · Ας μην περιμένουμε καρποφορία.
   · Ας μην περιμένουμε απαντήσεις στις προσευχές μας.
   · Ας μην κοροϊδευόμαστε πως έχουμε τον Χριστό.
  · Αναγνώρισε, ομολόγησε και κλάψε. Όλα μπορούν ν' αλλάξουν μέσα σου.