Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ - Η ανάσταση


Α. Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Η ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι αναγκαία για την σωτηρία μας. Όλα είναι μάταια αν το σώμα του Χριστού δεν αναστήθηκε απ’ τους νεκρούς.
Αν ο Ιησούς είχε παραμείνει θαμμένος στον τάφο, η ιστορία της ζωής και του θανάτου Του θα είχε μείνει στον τάφο μαζί Του. Η ανάσταση δεν προέρχεται απ’ την ιστορία της ζωής Του, αλλά η όμορφη ιστορία της ζωής του Χριστού προέρχεται απ’ το γεγονός της ανάστασής Του. Μ’ άλλα λόγια, η ανάσταση του σώματος του Χριστού απ’ τον τάφο αποδεικνύει την θεότητα του Ιησού και τη δύναμη του αίματός Του να σώζει αμαρτωλούς.

Β. ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

1. Ο άδειος τάφος (Ιωάν.κ:6-7)
Μία απ’ τις μεγαλύτερες αποδείξεις της ανάστασης είναι το μήνυμα του άδειου τάφου.
Ο Λάζαρος βγήκε απ’ τον τάφο δεμένος στα χέρια και τα πόδια με τα σάβανα. Έπρεπε να τον ελευθερώσουν λύνοντας τα σάβανα (Ιωάν.ια:44).
Ο Πέτρος κι ο Ιωάννης βρήκαν τα σάβανα και το σουδάρι ανέγγιχτα στη θέση τους σα να βρισκόταν το σώμα του Ιησού εκεί, αλλά τώρα το σώμα είχε φύγει. Ο Ιησούς απλά βγήκε έξω απ’ τα σάβανά Του. Με τον ίδιο τρόπο, δεν χρειαζόταν να κυλήσουν την πέτρα για να αναστηθεί ο Ιησούς. Η πέτρα κύλησε για να δείξει στον κόσμο τον άδειο τάφο.

2. O αριθμός των μαρτύρων
Ένας μεγάλος αριθμός μαρτύρων μαρτύρησε το γεγονός της ανάστασης.
·        Οι άγγελοι - Ματθ.κη:5, Μάρκ.ις:5
·        Οι στρατιώτες - Ματθ.κη:11-15
·        Ο Πέτρος, οι δώδεκα, πεντακόσιοι περίπου αδελφοί, ο Ιάκωβος, οι απόστολοι, ο Παύλος στο δρόμο για τη Δαμασκό (Α Κορ.ιε).

Γ. ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

1.     Οι γυναίκες στον τάφο είδαν τους αγγέλους.
2.     Οι γυναίκες έτρεξαν να το πουν στους μαθητές. Ο Πέτρος κι ο Ιωάννης ζούσαν αρκετά κοντά, ενώ οι άλλοι ήταν σε μεγαλύτερη απόσταση.
3.     Ο Πέτρος κι ο Ιωάννης έτρεξαν στον τάφο. Ο Ιωάννης που ήταν νεότερος πέρασε τον Πέτρο.
4.     Η Μαρία ακολούθησε, γύρισε στον τάφο όπου κάθισε λίγο κι είδε τον Ιησού.
5.     Ο Ιησούς εμφανίστηκε στους μαθητές στους Εμμαούς.
6.     Ο Ιησούς εμφανίστηκε στον Πέτρο.
7.     Ο Ιησούς εμφανίστηκε στους δέκα μαθητές με τον Θωμά απόντα.
8.     Ο Ιησούς εμφανίστηκε στους μαθητές με τον Θωμά παρόντα.
9.     Ο Ιησούς εμφανίστηκε στο πλήθος και στους μαθητές στο όρος.
10.              Ο Ιησούς εμφανίστηκε στους μαθητές στις ακτές της λίμνης της Γαλιλαίας.
11.              Ο Ιησούς εμφανίστηκε στον Ιάκωβο.
12.              Ο Ιησούς εμφανίστηκε στους μαθητές στην ανάληψη.
13.              Ο Ιησούς εμφανίστηκε στον Παύλο στο δρόμο για τη Δαμασκό.

Δ. Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

1.  Ο Ιησούς αναστήθηκε κυριολεκτικά απ’ τον τάφο. Είχε το ίδιο σώμα το οποίο έβαλαν μέσα στον τάφο (Ιωάν.κ:27, Λουκ.κδ:37-40).
2.  Ο Ιησούς αναστήθηκε μ’ ένα πραγματικό σώμα, όχι σαν πνεύμα ή φάντασμα. Είχε σάρκα και οστά (Λουκ.κδ:36-43). Μπορούσαν να αγγίξουν το σώμα Του (Ιωάν.κ:20).
3.  Το σώμα Του έφερε τα σημάδια του πάθους Του (Ιωάν.κ:24-29).
4.  Ο Ιησούς έφαγε κι ήπιε μπροστά στους μαθητές Του (Πράξ.ι:41).
5.  Μπορούσε να περνάει μέσα από κλειδωμένες πόρτες και να εξαφανίζεται (Ιωάν.κ:19).
6.  Το σώμα του Χριστού δε μπορούσε πλέον να γευτεί θάνατο (Ρωμ.ς:9-10).
7.  O Χριστός είναι ο πρώτος καρπός της ανάστασης (Α Κορ. ιε:20).

Ε. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Ρωμ. δ:25 “Οστις παρεδόθη διά τας αμαρτίας ημών, και ανέστη διά την δικαίωσιν ημών”.
Αυτή η Γραφή φανερώνει την σημασία της ανάστασης στη σωτηρία. Η ανάσταση, στην πραγματικότητα, επικυρώνει την εξιλέωση. Για να το καταλάβουμε αυτό, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω στην Παλαιά Διαθήκη. Ο λαός περίμενε έξω απ’ το ναό τον αρχιερέα να βγει από τα Άγια των Αγίων, γιατί ήξεραν ότι μόνο τότε οι αμαρτίες τους θα είχαν συγχωρεθεί. Ο Αρχιερέας μας βγήκε έξω απ’ τον τάφο κι απ’ αυτό ξέρουμε ότι οι αμαρτίες μας έχουν καθαριστεί.

ΣΤ. Ο ΑΠΙΣΤΟΣ ΘΩΜΑΣ

Δεν θα επιχειρήσουμε να μελετήσουμε με λεπτομέρεια όλες τις όμορφες ιστορίες και τα μαθήματα που σχετίζονται με την ανάσταση. Ωστόσο, ας δούμε σύντομα μία ή δύο απ’ τις εμφανίσεις του Κυρίου.
Στη μία περίπτωση, ο Ιησούς εμφανίστηκε ξαφνικά στους μαθητές Του ενώ έτρωγαν το βραδινό τους (Λουκ.κδ:36-43). Για να στηρίξει την πίστη τους, ζήτησε φαγητό κι έφαγε ψημένα ψάρια και μέλι.  Ο Θωμάς δεν ήταν εκεί και όταν του είπαν για την εμφάνισή Του, απάντησε θαρραλέα ότι δεν πίστευε εκτός κι αν έβαζε το δάχτυλό του στα σημάδια από τα καρφιά κι άγγιζε την τρυπημένη Του πλευρά.
Οκτώ ημέρες αργότερα οι μαθητές ήταν όλοι μαζί, με το Θωμά παρόντα, όταν ο Ιησούς εμφανίστηκε ξαφνικά (Ιωαν.κ:24). Κοιτάζοντας το Θωμά, ο Ιησούς είπε, “Φέρε τον δάκτυλόν σου εδώ, και ιδέ τας χείρας μου, και φέρε την χείρα σου και βάλε εις την πλευράν μου και μη γίνου άπιστος, αλλά πιστός” (Ιωάν.κ:27). Γεμάτος λατρεία κι αφοσίωση, σε μία έκρηξη χαράς ο Θωμάς φώναξε, “Ο Κύριός μου, και ο Θεός μου”. Ο Θωμάς αναγνώρισε τον Ιησού σαν τον Θεό και ο Κύριος δέχτηκε αυτή την ομολογία πίστης. Μία ακόμα απόδειξη της θεότητας του Ιησού!

Ζ. Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΤΙΒΕΡΙΑΔΑΣ

Iωάν.κα:1-25
Όταν ο Πέτρος είπε, “Υπάγω να αλιεύσω”, φανέρωνε πόσο αποθαρρημένος και καταθλιμμένος ήταν. Αφού ψάρευε όλη τη νύχτα χωρίς να πιάσει τίποτα, ο Ιησούς εμφανίστηκε στους μαθητές Του. Απευθύνθηκε κυρίως στον Πέτρο και τον ρώτησε τρεις φορές για την αγάπη του. Μετά του έδωσε οδηγίες να τρέφει τα πρόβατά Του. Ο Πέτρος είχε αρνηθεί τον Κύριο τρεις φορές. Τώρα έπρεπε να ομολογήσει την αγάπη του τρεις φορές.