Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Αποκαλ. ιθ 6-7


Αυτός είναι απόλυτος

Θα το έχετε ακούσει να λέγεται για άλλους ή θα το έχετε «εισπράξει» από άλλους για τον εαυτό σας: «Αυτός είναι απόλυτος....» ή «οι θέσεις του είναι πολύ απόλυτες....». Ίσως να μην λέγεται αυτός ο χαρακτηρισμός από κακία, αλλά σαν ένα «σήμα κινδύνου» ή σαν ρετσινιά στη ζωή και τη διακονία κάποιου πιστού. Ένας απόλυτος τρομάζει τους άλλους, τους μη απόλυτους. Δεν κάνει, λένε, γιατί σύμφωνα με τις απόψεις που κυκλοφορούν, οι απόλυτες θέσεις τρομάζουν και κάνουν τις ψυχές να φεύγουν!

 Όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη απόλυτος, εννοούμε απόλυτος με το Θεό, απόλυτος με τα άγια πράγματα του Θεού, απόλυτος στην αλήθεια του ευαγγελίου, απόλυτος στις θέσεις του λόγου του Θεού. Όμως, αν έτσι είναι τα πράγματα, τότε το ερώτημα είναι αν υπάρχει καμιά άλλη πιο ταιριαστή περιοχή για να είναι κανείς απόλυτος, από την περιοχή της αλήθειας και της αγιότητας του Κυρίου μας.

Το βιβλίο του Ιωνά

Ο Θεός του ελεύθερου και απρόβλεπτου ελέους

Το βιβλίο του Ιωνά ξεχωρίζει από τα άλλα βιβλία των μικρών προφητών επειδή περιέχει κυρίως αφηγήσεις διαφόρων περιστατικών της ζωής του προφήτη και όχι το προφητικό του κήρυγμα. Η ιστορία λοιπόν του Ιωνά είναι το διδακτικό όχημα με το οποίο ο Θεός θέλει να μας διδάξει τα μαθήματά Του.

Ποια όμως είναι αυτά τα μαθήματα;

Ποιος είναι ο σκοπός αυτού του βιβλίου, ποιο το κεντρικό μήνυμα της ιστορίας του Ιωνά;

Όπως θα φανεί από την ανάλυσή μας ξανά το κεντρικό θέμα αυτού του προφητικού βιβλίου είναι ο χαρακτήρας του Θεού!

«Πάτησε γκάζι» το λιώσιμο των πάγων

Σοκ προκαλούν οι νέες μετρήσεις για το λιώσιμο των πάγων στις πολικές περιοχές της Γης. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πάγοι λιώνουν στις περιοχές αυτές με ρυθμό τρεις φορές ταχύτερο σε σύγκριση με 20 χρόνια πριν. Αυτό έχει ως επίπτωση την αξιοσημείωτη αύξηση των επιπέδων της θάλασσας, γεγονός που αποτελεί - μεταξύ άλλων - απειλή για πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ - Ιερεμίας

Α. ΘΕΜΑ

Ο Ιερεμίας όπως ο Ησαΐας έφερε ένα μήνυμα καταδίκης στον αποστατημένο Ισραήλ. Ωστόσο σε αντίθεση με τον έντονο και αυστηρό τρόπο του Ησαΐα, ο τόνος του Ιερεμία είναι ήπιος και γλυκός. Ο Ιερεμίας εξέφρασε τη θλίψη του Γιάχβε εξαιτίας της αμαρτίας του Ισραήλ. Ενώ ο Ησαΐας έγραφε βουτώντας την πένα του στη φωτιά, το μελάνι του Ιερεμία ήταν αναμεμιγμένο με δάκρια. Όπως λέει στο θ:1, «Είθε να ήτο η κεφαλή μου ύδατα, και οι οφθαλμοί μου πηγή δακρύων, δια να κλαίω ημέραν και νύκτα τους πεφονευμένους της θυγατρός του λαού μου!». Εξαιτίας αυτού ο Ιερεμίας είναι γνωστός σαν «ο προφήτης που θρηνεί».
             
Το θέμα του βιβλίου είναι η αναλλοίωτη αγάπη του Γιάχβε απέναντι στον αποστατημένο λαό Του και η θλίψη Του για την αποκατάσταση τους.

Κοίτα μπροστά


Γιατί φτερνιζόμαστε;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα , ας δούμε τι είναι το φτέρνισμα, πως γίνεται και ποια η αιτία που το προκαλεί.

Το
φτέρνισμα είναι ένας φυσικός μηχανισμός του οργανισμού μας για να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητα "πράγματα" που έχουν προσκολλήσει στο ρινικό πέρασμα.

Αυτά τα "πράγματα" μπορεί να είναι βακτήρια, μικρόβια, γύρη, σκόνη, κλπ.


Αυτά αποτελούν και την
αιτία του φτερνίσματος

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

σε καταδότες ανθρώπινων ψυχών μετατρέπονται οι διοικητές νοσοκομείων

 Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών καταγγέλλει πως διοικητής του νοσοκομείου ενημέρωσε την ασφάλεια για να συλλάβει χειρουργημένη ασθενήΗ αλλοδαπή ανασφάλιστη ασθενής νοσηλευόμενη στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Αγ. Ανάργυροι της Κηφισιάς προκειμένου να υποβληθεί σε επείγουσα σοβαρή επέμβαση. Οι πάμφτωχοι συγγενείς της συγκέντρωσαν και κατέβαλαν 13000 σαν νοσήλεια.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου εφαρμόζοντας εγκυκλίους του Α. Παπαδόπουλου και του Α. Λοβέρδου που καλούν τους γιατρούς να μετατραπούν σε καταδότες και ανθρωποφύλακες, ειδοποίησε τις αρχές  για να την συλλάβουν..

Το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες,(και παρά την δυσαρέσκεια του υπουργείου υγείας για το συμβάν), το υπουργείο δημόσιας τάξης ετοιμάζεται να ασκήσει διώξεις στους γιατρούς που δεν άφησαν την γυναίκα να πεθάνει..Εν τω μεταξύ η γυναίκα -παρότι κατάκοιτη- νοσηλεύεται φρουρούμενη"!

Η ειρήνη του Θεού


Ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ

Α. Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΦΗΤΕΥΤΕΙ
 «Διότι ούτω λέγει Κύριος, ότι αφού πληρωθώσιν εβδομήκοντα έτη εν Βαβυλώνι, θέλω επισκεφθή υμάς, και θέλω εκτελέσει προς υμάς τον λόγον μου τον αγαθόν, να επαναφέρω υμάς εις τον τόπον τούτον» (Ιερεμ.κθ:10)
Ο προφήτης Ιερεμίας προφήτεψε ακριβώς για τη διάρκεια της αιχμαλωσίας. Εξαιτίας αυτής της προφητείας ο Δανιήλ εξεζήτησε με προσευχή και νηστεία το Θεό όπως περιγράφεται στο ένατο κεφάλαιο. Φαίνεται ότι ο Δανιήλ θα είχε επηρεάσει πάρα πολύ τον Κύρο στο διάταγμά του.

Κολ. 3:16


Ερμηνευτικά - 03

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

1.  Τοποθέτησε τον εαυτό σου στην εποχή και τον τόπο του συγγραφέα και εξέτασε τις καταστάσεις και το σκοπό για τον οποίο γράφτηκε το κείμενο.

2.   Μελέτησε το κείμενο καλά ώστε να καταλάβεις τον αρχικό σκοπό του.

3.  Πρόσεχε να ξεχωρίζεις τον πεζό απ’ τον μεταφορικό λόγο, ιδιαίτερα όταν οδηγείσαι σε “παράξενα” συμπεράσματα.

4.  Προσπάθησε να είσαι προσεχτικός και να απομακρύνεσαι από μυστηριώδεις κι υποθετικές ερμηνείες. Μην προσπαθείς να πνευματικοποιείς το καθετί.

Δικαιοσύνη


Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Εμείς στην "Επιστολή" πιστεύουμε ότι...


Έξοδος - δ (2)

δ:13

Στείλε όποιον καταλαβαίνεις, αλλά όχι εμένα! Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει απόρριψη του ένδοξου προνομίου να είναι ο μοναδικός αγγελιοφόρος του Γιάχβε, στον Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Όλοι ξέρουμε ότι είναι ανεκτίμητη χάρη η κατά Θεό ταπεινοφροσύνη (Α’ Πέτρ.ε:5). Όμως, το να αρνούμαστε να πάρουμε τη θέση που ο Θεός μας δίνει ή ν’ ακολουθήσουμε το δρόμο που έχει χαράξει για μας, δεν είναι ταπεινοφροσύνη και το καταλαβαίνουμε γιατί «εξήφθη ο θυμός του Κυρίου κατά του Μωυσέως» (εδ.14).
Η στάση του Μωυσή δεν ήταν αποτέλεσμα μιας απλής αδυναμίας. Αν ήταν δειλία, όπως στην αρχή, όσο κι αν ήταν αξιοκατάκριτος, ο Θεός μέσα στο πολύ έλεός Του βλέπουμε ότι την ανεχόταν και του απαντούσε. Όταν όμως πήρε το χαρακτήρα της απιστίας και της βραδύτητας της καρδιάς, η δίκαιη οργή του Γιάχβε εξήφθη κατά του Μωυσέως κι αντί να είναι ο μόνος που θα μαρτυρούσε στο Φαραώ τη βουλή του Θεού, υποχρεώνεται να μοιραστεί αυτό το προνόμιο μ’ ένα άλλο.

Σωτηρία


Ο ΟΗΕ κατά του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών


Για πρώτη φορά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ένα ψήφισμα που καταδικάζει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, μια πρακτική με θύματα 140 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

πραξ. 2:38


Να καταγραφούν οι Εβραίοι ζητά ακροδεξιό κόμμα στην Ουγγαρία

Ο επικεφαλής του τρίτου κόμματος στην Ουγγαρία, Μάρτον Γένγεσι, ανέφερε πως ο κατάλογος είναι απαραίτητος εξαιτίας της αυξημένης έντασης μετά την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας και θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέλη του κοινοβουλίου εβραϊκής καταγωγής.
   Άμεση ήταν η απάντηση της εβραϊκής κοινότητας στην Ουγγαρία που έκανε λόγο για φασιστική πρόκληση. Περίπου 500.000 με 600.000 χιλιάδες Ούγγροι Εβραίοι πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με το Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Βουδαπέστης. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ένας στους τρεις Εβραίους που πέθαναν στο Αουσβιτς ήταν ουγγρικής καταγωγής.
   Ο Γένγεσι δήλωσε στο κοινοβούλιο: «Γνωρίζω πόσοι άνθρωποι ουγγρικής καταγωγής ζουν στο Ισραήλ και πόσοι ισραηλίτες Εβραίοι ζουν στην Ουγγαρία» και τόνισε πως «αυτή η σύγκρουση (στη Λωρίδα της Γάζας) είναι η κατάλληλη ευκαιρία να καταγραφούν οι άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής που ζουν εδώ, κυρίως όσοι βρίσκονται στο ουγγρικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, και οι οποίοι πραγματικά αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ουγγαρίας».


left.gr

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Διατηρήστε την ανθρωπότητα κάτω από 500.000.000 !

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι την 31η Οκτωβρίου (του 2011) ο πληθυσμός της γης έφτασε τα 7 δισεκατομμύρια για πρώτη φορά. Ολο και συχνότερα τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη πράγμα που δεν βοηθά στην «βιωσιμότητα» και την «αειφόρο ανάπτυξη», και άρα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της γονιμότητας.

Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν γίνει πιο τολμηροί στην προσπάθεια να προωθήσουν την αρρωστημένη ατζέντα της παγκόσμιας ελίτ για έλέγχο του πληθυσμού.

Καλήν ημέραν


Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Κάτι σου λείπει....



"Τι μοι λείπει έτι;" (Ματθ.ιθ:20)

Ο νεαρός που πλησίασε τον Κύριό μας ήξερε πολύ καλά τι είχε. Δεν ήξερε όμως τι του έλειπε. Και απορούσε.

  • Είχε κτήματα πολλά. Και ασφαλώς θα γνώριζε πολύ καλά τα κτήματά του.
  •  Είχε πάρα πολλά ως φαίνεται και ήταν μάλλον προσκολλημένος σ' αυτά που είχε.
  •  Ήξερε επίσης τον ηθικό νόμο του Θεού. Πολύ σωστά απήντησε στο ερώτημα του Ιησού σχετικά με τις εντολές.
  • Και όχι μονάχα τις ήξερε, αλλά και με πάσα ειλικρίνεια προσπάθησε να τις τηρήσει. Είχε πλήρη συνείδηση πως είχε αρετή.
  • Σίγουρα ένας τέτοιος νέος θα είχε και ένα καλό όνομα. Και αυτό το ήξερε.

Η ιστορική εξέλιξη του Δόγματος της Αγίας Τριάδας -14

Μετά από τη σύνοδο της Νίκαιας ο Αρειος που αρχικά είχε εξοριστεί, ανακλήθηκε από την εξορία με εντολή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, και αποκαταστάθηκε από το ρωμαικό καθεστώς. Εγινε μάλιστα επισήμως δεκτός στην κοινωνία στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Ρώμης.

 Την ίδια ημέρα που οι αρειανοί είχαν σχεδιάσει την θριαμβευτική τους επικράτηση στην πρωτεύουσα του κράτους ο  Αρειος δηλητηριάστηκε , συνέπεια του άγριου αγώνα επικράτησης ανάμεσα στις εξουσιαστικές ομάδες. Είναι φανερό οτι η αθανασιαδική μερίδα είχε συμβάλλει στο γεγονός αυτό, και όχι μόνο με  προσευχές.

Μετά την επικράτηση τους στην εκκλησιαστική εξουσία οι αρειανιστές διώκουν με ιδιαίτερο μένος τους μονοθειστές, ενώ και οι τριαδικοί ηγέτες εξορίζονται. Ακόμα οι αρειανοί βαπτίζουν τον αιμοσταγή αυτοκράτορα «χριστιανό» λίγο πριν τον θάνατό του. Την τελετή της βάπτισης του Κωνσταντίνου ανέλαβε ο Ευσέβιος της  Νικομήδειας.

Μια γενιά σε σύγχυση το ρίχνει στο ποτό και στο χασίς!

«Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ποια είναι η σωστή συμπεριφορά. Υπάρχουν πολύ λίγοι απόλυτα σωστοί κανόνες στη ζωή. Είναι δύσκολο να εμπιστευτεί κανείς κάτι, γιατί τα πάντα αλλάζουν…». Αυτά υποστηρίζει ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων μαθητών στον νομό Λάρισας σήμερα και αυτά τα λόγια μαρτυρούν τη σύγχυση στην οποία βρίσκονται οι έφηβοι, τόσο για τις αξίες στη ζωή όσο και για τους κανόνες μιας κοινωνίας, αφού και για τα δύο το μόνο που βλέπουν καθημερινά είναι η κατάργησή τους από τους… υποτίθεται πιο ώριμους ενήλικες.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Κολ. 4:1)


Ο σταυρός σου …… ο σταυρός μου

Τί γίνεται λοιπόν με το σταυρό σου;  

Τί με κοιτάς έτσι κι απορείς;  

Δεν λες πως είσαι του Κυρίου;  

Ότι είσαι δικός Του;   

Ότι Τον ακολουθείς;  

Ε, λοιπόν πώς Τον ακολουθείς, έτσι χωρίς σταυρό;  

Ψαλμ.κγ:1


όταν κοστίζει να είσαι απέναντι στη βία

H Omer Goldman,19 χρόνων κόρη αξιωματούχου που διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής της Μοσάντ, και εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον τομέα της ασφάλειας στο Ισραήλ, αρνήθηκε να καταταγει στον ισραηλινό στρατό.  

Σε μια περίοδο που οι άμαχοι παλαιστίνιοι πλήττονται από τα πυρά του στρατού η Oμερ δηλώνει αντιρρησίας και ζητά αντί ένοπλης θητείας να κάνει κοινωνική υπηρεσια.

 Ο δικαστής ο οποίος έκρινε την υπόθεσή της, προσπάθησε να την πείσει να εγκαταλείψει την επιλογή της λέγοντας της, "ίσως στα σημεία ελέγχου, μπορείτε να δώσετε καραμέλες στα παιδιά της Παλαιστίνης".

Η Omer απάντησε , "Τι προσφέρει μια καραμέλα αν αυτά τα παιδιά υπάρχουν εκεί σε εδάφη που δεν αναγνωρίζονται ως δικά τους; Πλήρης σεβασμός και αλληλεγγύη σε αυτά τα νιάτα". Μια απάντηση που της κόστισε 21 ημέρες στη φυλακή...

καλημέρα


Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Εμείς τα έχουμε αφήσει όλα;

«Είπε δε ο Πέτρος· Ιδού, ημείς αφήκαμεν πάντα και σε ηκολουθήσαμεν» (Λουκ. ιη:28).
Αυτά τα λόγια του Πέτρου είναι ο επίλογος ενός άλλου επεισο­δίου. Ήταν η συνέ­χεια μιας συνάντησης, που είχε με κά­ποιον ο Ιησούς. Είναι ανάγκη να το έχουμε υπόψη μας αυτό, γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να καταλά­βουμε αυτά τα λόγια του απόστολου Πέτρου, αποφεύγοντας έτσι να τον αδικήσουμε, όπως τον αδίκησαν μερικοί ερμηνευτές των Γραφών.
Ήταν αμέσως μετά από τη συ­νάντηση του Χριστού μ' εκείνον τον πλούσιο νέο, που είχε έρθει για να Τον ρωτήσει πώς θα μπορούσε ν' αποκτήσει την αιώνια ζωή, και έφυγε λυπημένος γιατί ήταν πολύ πλούσιος. Ειλικρινής ήταν η επιθυμία στην καρδιά του ν’ αποκτήσει  την αιώνια ζωή, δεν είχε όμως τη δύναμη να την αγαπήσει περισσότερο από τα πλούτη του.

Αγγίζοντας την Πόλη με το Ευαγγέλιο


Πράξεις β

Τι σημαίνει να επηρεάζεις με το ευαγγέλιο μια ολόκληρη πόλη; Και πώς γίνεται αυτό; Ας δούμε την περίπτωση της Ιερουσαλήμ. Διαβάζουμε στο β:41: «Εκείνοι λοιπόν μετά χαράς δεχθέντες τον λόγον αυτού εβαπτίσθησαν, και προσετέθησαν εν εκείνη τη ημέρα έως τρεις χιλιάδες ψυχαί». Η Ιερουσαλήμ ήταν μία πόλη, την περίοδο εκείνη, που είχε πληθυσμό γύρω στους 80.000 κατοίκους.

Φυσικά, όπως καταλαβαίνουμε και από την αφήγηση του κεφαλαίου, υπήρχαν πάρα πολλοί επισκέπτες – προσκυνητές. Παρ’ όλα αυτά όμως ο αριθμός είναι εντυπωσιακός. Και επίσης διαβάζουμε στο β:47: «δοξολογούντες τον Θεόν και ευρίσκοντες χάριν ενώπιον όλου του λαού. Ο δε Κύριος προσέθετε καθ' ημέραν εις την εκκλησίαν τους σωζομένους».

η θέση της γυναίκας στο ισλάμ

Τις εντοπίζουν ηλεκτρονικά..

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο ή να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια του «κηδεμόνα» τους, εφεξής υφίστανται ένα νέο έλεγχο, μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος που έχουν εγκαταστήσει οι σαουδαραβικές αρχές, το οποίο θα προειδοποιεί τις οικογένειές τους τη στιγμή ακριβώς που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Από την περασμένη εβδομάδα, ο «κηδεμόνας» των γυναικών στη Σαουδική Αραβία πατέρας, σύζυγος, αδελφός ή δάσκαλος - λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο ένα SMS που τον ενημερώνει ότι η γυναίκα η οποία είναι υπό τη νόμιμη κηδεμονία του, διέσχισε τα σύνορα της χώρας, ακόμα κι αν ταξιδεύει μαζί του.

Αναζητώντας την αλήθεια - 013




Α.   ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΣΑΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ

Ο Ισαάκ ζούσε μια ήσυχη ειρηνική ζωή. Είχε την πίστη του πατέρα του, αλλά του έλειπε η ενεργητικότητα κι ο δυνατός χαρακτήρας του Αβραάμ. Ο Ισαάκ παντρεύτηκε τη Ρεβέκκα όταν ήταν 40 χρονών, η οποία έμεινε άτεκνη είκοσι χρόνια. Ο Ισαάκ προσευχήθηκε και η Ρεβέκκα γέννησε δύο δίδυμους γιους. Πριν να γεννηθούν, ο Κύριος είπε ότι ο μεγαλύτερος θα είναι υπηρέτης του μικρότερου. Ο Ησαύ γεννήθηκε πρώτος, τριχωτός και κοκκινομάλλης. Το όνομα Ησαύ σημαίνει Εδώμ ή «Κόκκινος». Ο Ησαύ έγινε έμπειρος κυνηγός κι ο Ιακώβ ήταν ένας ήσυχος νέος που έμενε σπίτι, «κατοικών εν σκηναίς». Ο Ισαάκ αγαπούσε τον Ησαύ και η Ρεβέκκα αγαπούσε τον Ιακώβ.

καλημέρα


Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ - Ησαίας

Α. ΘΕΜΑ

Το βιβλίο του Ησαΐα είναι από τα ομορφότερα και θαυμαστότερα απ’ όλα τα προφητικά βιβλία. Μερικές φορές το έχουν αποκαλέσει το 5ο Ευαγγέλιο γιατί δίνει πολύ έμφαση στη χάρη του Θεού και στο απολυτρωτικό του έργο σε σχέση με το Ισραήλ και τα έθνη. Οι δύο κύριες διαιρέσεις του μπορούν να θεωρηθούν σαν η απόρριψη (α - λθ) και η παρηγοριά (μ - μς). 

Στα πρώτα κεφάλαια ο Ησαΐας προφητεύει την αιχμαλωσία του λαού Ισραήλ από τους Βαβυλώνιους, τη θλίψη και τις κρίσεις των τελευταίων ημερών. Το δεύτερο τμήμα περιέχει προφητείες για την επιστροφή του λαού Ισραήλ από τη Βαβυλώνια αιχμαλωσία και την τελική τους αποκατάσταση και την επανεγκατάστασή τους στην Παλαιστίνη τους τελευταίους καιρούς. 

Μπορούμε να συνοψίσουμε το θέμα του Ησαΐα ως εξής: Η οργή του Θεού έχει σαν κατάληξη την καταδίκη του λαού Ισραήλ και τη θλίψη τους, η χάρη του Θεού καταλήγει στη σωτηρία τους και στην ύψωση τους. Το βιβλίο του Ησαΐα είναι γεμάτο προφητείες που αναφέρονται στην έλευση του Σωτήρα.

Η λέξη κλειδί του βιβλίου είναι η σωτηρία.

Παλιά Αθήνα


Αεροφωτογραφία από αερόστατο της Ακρόπολης και της Πλάκας (1890) τότε που μαζί με το Ψυρρή, το Θησείο και το Μεταξουργείο  ήταν οι μοναδικές της συνοικίες. 

Επίσης διακρίνονται και τα ανάκτορα (σημερινή Βουλή). Σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από την Ακρόπολη βλέπουμε ότι  η Αθήνα περιστοιχιζόταν από ελαιώνες  αμπελώνες και περιβόλια. 
                   
                                                                    Φωτογραφικό αρχείο : Ελληνικό λογοτεχνικό και ιστορικό αρχείο )

Μιργιάμ

Το Εβραϊκό αυτό όνομα στην Καινή Διαθήκη φέρει η μητέρα του Χριστού και άλλες γυναίκες.

Η σημασία του ονόματος τούτου είναι τόσο σκοτεινή, ώστε έχουν δοθεί σ’ αυτό περίπου 70 διαφορετικές ερμηνείες.

Κατ’ άλλους σημαίνει την “ελπίδα” κατ’ άλλους την “πικρία” κατ’ άλλους την “κυρία” κατ’ άλλους το “ύψος” κατ’ άλλους το “δώρο” κατ’ άλλους τη “μύρα” κατ’ άλλους την “κυρία της θάλασσας” κ.τ.λ.

Σαν όνομα ήταν πολύ εύχρηστο στις μέρες του Ιησού. Οι Ο’ το μεταφράζουν “Μαριάμ” και έτσι χρησιμοποιείται στην Καινή Διαθήκη προκειμένου μόνο για τη μητέρα του Χριστού. Για τις άλλες ομώνυμες γυναίκες χρησιμοποιείται ο εξελληνισμένος τύπος “Μαρία”. Ο Ιώσηπος το Μιργιάμ αποδίδει με το “Μαριάμη”.
 

Είχε ο Χριστός αδέλφια;























Αν είχε, ήταν από τη Μαριάμ τη μητέρα Του ή από άλλο προηγούμενο γάμο του Ιωσήφ;

Έχουμε λοιπόν να απαντήσουμε στα δύο αυτά ερωτήματα, που όπως φαίνεται απασχολούν πολλούς ανθρώπους.

Σαν μόνη αρχή, βάση και κριτήριο στην μελέτη μας αυτή, έχουμε το λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή. Δεν υπάρχει κανένα άλλο βιβλίο ή σύγγραμμα ανθρώπου που να μπορεί να συγκριθεί και να σταθεί απέναντι στο λόγο του Θεού γιατί το βιβλίο αυτό το έχει γράψει ο ίδιος ο Θεός, δια μέσου των αγίων ανδρών Του, οι οποίοι παραχώρησαν τον εαυτό τους, τη ζωή τους ολοκληρωτικά στον Κύριο. Σχετικά με την αλήθεια αυτή, ο απ. Παύλος διακηρύττει: 

η χρήση νεκρών σωμάτων από θρησκευτικά συστήματα δεν τους προκαλεί σόκ ;

Εικόνες-ΣΟΚ: Στο σπίτι της νεκρόφιλης που είχε σχέση με σκελετό.

Κατηγορίες για περιύβριση νεκρού αντιμετωπίζει μια Σουηδέζα, η οποία φέρεται να επιδιδόταν σε σεξουαλικές πράξεις με έναν ανθρώπινο σκελετό!


Πέρα από τα ανθρώπινα κρανία, η αστυνομία είχε ανακαλύψει στο σπίτι της μια σπονδυλική στήλη καθώς και έναν μεγάλο αριθμό διαφόρων ανθρωπίνων οστών, περιλαμβανομένων και μηριαίων.
Η 37χρονη γυναίκα είχε τοποθετήσει αρκετά από τα οστά αυτά στο πάτωμα κατά τρόπο ώστε να σχηματίζεται μια ανθρώπινη μορφή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

"Εωσού"

(Ματθ. α:25)    

και δεν εγνώριζεν αυτήν, εωσού εγέννησε τον υιόν αυτής τον πρωτότοκον και εκάλεσε το όνομα αυτού Ιησούν 

Αντικείμενο αυτής της σύντομης μελέτης είναι η ακριβής εξήγηση κι ερμηνεία του “έως ού” που αναφέρεται στο Ματθ.α:25. Για  το σκοπό αυτό θα μελετήσουμε αυτή τη λέξη από γραμματική άποψη, θα δούμε τί ακριβώς σημαίνει και πώς χρησιμοποιείται και θα αναφερθούμε, τέλος, στα εδάφια Γέν. η:7, Α’ Βασ. ιε:35, Β’ Βασ. ς:23.

«Έλθετε ας καταβώμεν…» (Γέν.ια:6-7)

Εδώ έχουμε μια άλλη δήθεν απόδειξη της τριάδας, απλά και μόνο επειδή υπάρχει πληθυντικός αριθμός στα εδάφια αυτά:
 
Και είπεν ο Κύριος, Ιδού, εις λαός, και πάντες έχουσι μίαν γλώσσαν, και ήρχισαν να κάμνωσι τούτο· και τώρα δεν θέλει εμποδισθή εις αυτούς παν ό,τι σκοπεύουσι να κάμωσιν· έλθετε, ας καταβώμεν και ας συγχύσωμεν εκεί την γλώσσαν αυτών, διά να μη εννοή ο εις του άλλου την γλώσσαν.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε πριν προχωρήσουμε παρακάτω, είναι ότι αυτοί οι πληθυντικοί δεν είναι απαραίτητο να αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο στη Θεότητα, αλλά στο Θεό και κάποιον ή κάποιους άλλους. Κι αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από τη σύνταξη στα εδάφια αυτά αλλά και στα επόμενα.

Πρόνοια


Κακόκεφος;


Έξοδος - δ (1)

Καλούμαστε να μείνουμε λίγο ακόμα στους πρόποδες του όρους Χωρήβ, «εις το όπισθεν μέρος της ερήμου» για να δούμε εκεί την απιστία του ανθρώπου και την απεριόριστη χάρη του Θεού να φανερώνονται κατά θαυμαστό τρόπο.

δ:1 «δεν θέλουσι πιστεύσει εις εμέ...»

Ο Μωυσής βέβαια είχε κακή εμπειρία στη σχέση του με τους Ισραηλίτες, αλλά ο Θεός του είχε πει ότι θα τον άκουγαν (γ:18).

Πόσο δύσκολο είναι να νικήσει κανείς την απιστία της καρδιάς του ανθρώπου και πόσο δύσκολα ο άνθρωπος εμπιστεύεται το Θεό! Είμαστε βραδείς στο να προχωράμε στηριζόμενοι στις υποσχέσεις του ΕΓΩ ΕΙΜΙ! Ο φυσικός άνθρωπος μπορεί να συμμορφωθεί με κάθε τι άλλο εκτός από τον απλό λόγο του Θεού. Το ασθενέστερο καλάμι, που μπορεί να δει ο άνθρωπος, θεωρείται πολύ πιο στερεό, σαν βάση εμπιστοσύνης, παρά ο αόρατος «Βράχος των αιώνων» (Ησ.κς:4). Η ανθρώπινη φύση θα σπεύσει με ζήλο σε οποιοδήποτε ανθρώπινο ρυάκι ή ραγισμένη στέρνα, παρά να μείνει κοντά στην κρυμμένη πηγή των «ζώντων υδάτων» (Ιερ.β:13  ιζ:13).

Ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης

ΔΑΝΙΗΛ

Α. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΑΝΙΗΛ

Ο Δανιήλ γεννήθηκε από μια άγνωστη οικογένεια Ιουδαίων ευγενών τον καιρό της μεταρρύθμισης του Ιωσία. Η γενεαλογία του ήταν απ’ τη φυλή του Ιούδα και πιθανότατα ήταν απόγονος του βασιλιά Δαβίδ. Η ευγενική καταγωγή και η μόρφωσή του φαίνονται από το γεγονός ότι εκλέχτηκε στην πρώτη εξορία (Ησ.λθ:7).
Ο ιστορικός Ιώσηπος έγραψε ότι ο Δανιήλ και οι τρεις φίλοι του ήταν συγγενείς του βασιλιά Σεδεκία.
Ήταν όμορφος και έξυπνος νέος. Δεν ξέφυγε καθόλου απ’ τις προσωπικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις και αρνήθηκε να συμβιβαστεί ακόμα και για να σώσει τη ζωή του. Ήταν τίμιος και ειλικρινής σε κάθε περίπτωση.
Αν και ήταν πολιτικός και προφήτης, η ζωή του μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτή του Μωυσή. Το γεγονός ότι κράτησε τη ζωή του ακηλίδωτη ενώ ήταν αιχμάλωτος σε μια ειδωλολατρική χώρα, μας θυμίζει τον Ιωσήφ.
Το όνομά του σημαίνει «ο Θεός θα κρίνει». «Δαν» σημαίνει «κρίνω» και «ηλ» σημαίνει «Θεός».
Ο Δανιήλ έζησε τουλάχιστον μέχρι 90 χρονών, από τα οποία τα 70 τα πέρασε στην αιχμαλωσία. 

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ο Ιησούς, σαν η σοφία του Θεού πριν τη Δημιουργία

Ο Σολομώντας στο βιβλίο των  Παροιμιών και στο 8ο κεφάλαιο, προσωποποιεί τη σοφία του Θεού και την ταυτίζει φυσικά με τον άνθρωπο Χριστό Ιησού. Μας δείχνει αυτή την άγια και ευλογημένη σχέση του Πατέρα Θεού με το Γιό Του, πριν ακόμη ο Γιός γεννηθεί, πριν ακόμη εξέλθει από τον Πατέρα. Μας δείχνει τη θέση του Υιού μέσα στη καρδιά και στο λόγο του Πατέρα.

Η Σοφία του Θεού είναι που μιλάει στην προσωποποίηση και λέει:

«Ο Κύριος με είχεν εν τη αρχή των οδών αυτού, προ των έργων αυτού, απ' αιώνος. Προ του αιώνος με έχρισεν, απ' αρχής, πριν υπάρξη η γη. Εγεννήθην ότε δεν ήσαν αι άβυσσοι, ότε δεν υπήρχον αι πηγαί αι αναβρύουσαι ύδατα· Πριν τα όρη θεμελιωθώσι, προ των λόφων, εγώ εγεννήθην· ενώ δεν είχεν έτι κάμει την γην ούτε πεδιάδας, ούτε κορυφάς χωμάτων της οικουμένης. Ότε ητοίμαζε τους ουρανούς, εγώ ήμην εκεί· ότε περιέγραφε καμάραν υπεράνω του προσώπου της αβύσσου· ότε εστερέονε τον αιθέρα επάνω· ότε ωχύρονε τας πηγάς της αβύσσου· ότε επέβαλλε τον νόμον αυτού εις την θάλασσαν, να μη παραβώσι τα ύδατα το πρόσταγμα αυτού· ότε διέταττε τα θεμέλια της γής· τότε ήμην πλησίον αυτού δημιουργούσα· και εγώ ήμην καθ' ημέραν η τρυφή αυτού, ευφραινομένη πάντοτε ενώπιον αυτού, ευφραινομένη εν τη οικουμένη της γης αυτού· και η τρυφή μου ήτο μετά των υιών των ανθρώπων». Παρ.η:22-31.

αποκαλ. 14:7


διπλή έκρηξη στον ήλιο

Μία μοναδική εικόνα αποτυπώνεται στην σημερινή.."φωτογραφία της ημέρας" της NASA.

Στην εν λόγω εικόνα διακρίνονται δύο διαδοχικές εκρήξεις στον Ήλιο που έγιναν σε διάστημα τεσσάρων ωρών, φαινόμενο που σημειώθηκε στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη NASA, η δεύτερη έκρηξη προφανώς οφείλεται σε διαταραχή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου.