Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Το Facebook θα απαγορεύσει τις θρησκευτικές θέσεις και αναρτήσεις μετά από κριτική ομάδων Αθεϊστών.

Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία μετόχων την Τρίτη, στελέχη του Facebook δρομολόγησαν μια σειρά από νέους κανόνες που όταν εφαρμοστούν, αργότερα, φέτος, θα απαγορεύουν στους χρήστες οποιαδήποτε χρήση, θρησκευτικού περιεχομένου (γραπτά ή εικόνες), ενώ υπόσχονται να διαλύσουν τις ομάδες και να πάρουν τις σελίδες με θρησκευτικούς στόχους ή συνεργασίες.


Το Facebook θα εισαγάγει τους νέους κανόνες σε τρία κύματα. Στο πρώτο θα δείτε θρησκευτικές σελίδες να αφαιρούνται, καθώς και θρησκευτικές ομάδες, ιδιωτικές ή άλλου είδους, να διαλύονται. Στο δεύτερο κύμα θα απαγορεύσουν την καταχώρηση, κοινή χρήση, και γενικά διανομή θρησκευτικών εικόνων και μηνυμάτων. Εικόνες που θα ζητούν από τους χρήστες του Facebook να προσευχηθούν, ή θα τους ενθαρρύνουν να πιστέψουν σε οποιαδήποτε θρησκεία, θα απαγορευτούν, με προειδοποιητικά μηνύματα και ακόμη παύση λογαριασμού για όποιον επιχειρήσει επανειλημμένα να παραβιάζει τον κανόνα.

Το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα, που αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του χρόνου, θα επηρεάσει τους τακτικούς χρήστες του Facebook, με νέα φίλτρα, τα οποία θα αναζητούν «θρησκευτικές λέξεις-κλειδιά», όπως «Ιησούς», «προσευχή», «Εκκλησία», ή «Θεός». Επιτελικά στελέχη του Facebook θα διαβάζουν τις ενημερώσεις των στοχοποιημένων σελίδων για να καθορίσουν αν πρέπει να αφαιρεθούν ή όχι, με προειδοποιητικά μηνύματα και αναστολές που θα βγαίνουν σε όσους παραβιάζουν τον κανόνα.

Όμως, δεν θα αποκλειστούν όλες οι θρησκευτικού περιεχομένου σελίδες από το Facebook. Πληρωμένες διαφημίσεις για θρησκευτικές οργανώσεις, υπηρεσίες και εκδηλώσεις θα γίνονται πάντα δεκτές. Επίσης, προώθηση σελίδων για ταινίες, βιβλία, και τα βιντεοπαιχνίδια με θρησκευτικά θέματα θα απαλλάσσονται από τις νέες απαγορεύσεις, αν και το Facebook αναφέρει ότι σε «κύρια θρησκευτικά κείμενα», όπως η Βίβλος, το Torah και το Κοράνι, δεν θα δοθεί απαλλαγή.

Οι νέοι αντιθρησκευτικοί κανόνες προέρχονται μετά από πολλά κύματα διαμαρτυριών από άθεες και αγνωστικιστικές ομάδες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι οι θρησκευτικού περιεχόμενου σελίδες είναι προσβλητικές γι’ αυτούς γιατί «προωθούν από γενιά σε γενιά ένα δυναμικό προσηλυτισμό στο σύστημα πεποιθήσεων τους, που δεν θέλουν να εκτίθενται τα παιδιά τους».

«Για χρόνια, οι θρησκευτικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να διαδώσουν την προπαγάνδα τους στο Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα ελεύθερα, με αποτέλεσμα μια τεράστια νίκη για τους σκεπτόμενους ανθρώπους παντού,», λέει ο Amber Wallace, ιδρυτής του Αμερικάνικου συνασπισμού άθεων, η ομάδα που οδήγησε στις νέες αλλαγές του Facebook. «Η θρησκεία είναι απατηλή από τη φύση της. Το θεωρώ σαν νίκη, όχι των άθεων, αλλά για κάθε άνθρωπο με ελεύθερη βούληση, παντού. Η ζωή χωρίς θρησκευτικά δόγματα είναι σίγουρα μια ζωή που αξίζει να ζεις».

Ο άθεος συγγραφέας John Rush λέει ότι οι νέοι κανόνες θα τελειώσουν μια από τις πιο φαύλες διπροσωπίες του Facebook. «Πέρυσι, το Facebook ανακοίνωσε ετικέτες «σάτιρα» για σατιρικές ιστοσελίδες, και αυτή τη βδομάδα, ανακοίνωσε ένα νέο πόλεμο σε «ιστοσελίδες με φάρσες». Λένε ότι θέλουν να απαγορεύσουν τις «πλάνες» και να τις βγάλουν από την τροφοδοσία των ειδήσεων. Αλλά τι γίνεται με τη θρησκεία; Που είναι η μεγαλύτερη απάτη που έχει συμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα, αλλά δεν βλέπεις κανένα στο Facebook να παίρνει θέση μέχρι τώρα. Είναι ωραίο να βλέπεις το τέρμα της υποκρισίας τους, επιτέλους».

Αλλά οι πιστοί χρήστες του Facebook δεν είναι ενθουσιασμένοι με τους νέους κανόνες. «Πότε το Facebook θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι δουλειά τους να αστυνομεύουν το κοινωνικό τους δίκτυο;», ρωτά ο αιδεσιμότατος Mike Weis, ο οποίος σκοπεύει να καταθέσει αγωγή, γι’ αυτές τις απαγορεύσεις.