Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Κανείς δεν γεννιέται ομοφυλόφιλος


Αν υπήρχαν αξιόπιστες επιστημονικές αποδείξεις ότι μερικοί άνθρωποι ήταν γεννημένοι ομοφυλόφιλοι, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αποδεχτώ κάτι τέτοιο. Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, η θεολογία μου μου λέει ότι σαν ανθρώπινα όντα, έχουμε όλοι δημιουργηθεί κατά την εικόνα του Θεού κι όμως είμαστε μια πεσμένη γενιά, μεταφέροντας πτυχές της εν λόγω πεσμένης φύσης στο βασικό τμήμα της ύπαρξής μας, και που θεωρητικά θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ομοφυλοφιλία.

Αλλά το γεγονός είναι ότι απλά δεν υπάρχουν αξιόπιστες επιστημονικές αποδείξεις ότι κάποιος είναι γεννημένος gay.
Όπως δήλωσε ο γκέι ακτιβιστής και καθηγητής Ιστορίας John D'Emilio, «Γεννημένος gay» είναι μια ιδέα που υποστηρίζεται ευρέως, από τους ΛΟΑΤ και άλλους. (Τα αρχικά ΛΟΑΤ - αγγλικά LGBT, Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender - αναφέρονται συνολικά στα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα. Ο όρος μπορεί μερικές φορές να συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα τρανσεξουαλικά άτομα στην ελληνική γλώσσα ως διαφυλικά). Είναι μια ιδέα που έχει σχεδιαστεί για να καθησυχάσει τους ριζωμένους φόβους μιας ομοφοβικής κοινωνίας και τους εσωτερικούς φόβους των gay, λεσβιών και αμφιφυλόφιλων. Το πιο εκπληκτικό για μένα σχετικά με το φαινόμενο «γεννημένος gay» είναι ότι τα επιστημονικά στοιχεία για αυτό είναι τόσο λεπτά όπως ένα καλάμι, αλλά δεν πειράζει. Είναι μια ιδέα με τέτοια κοινωνική σκοπιμότητα που δεν χρειάζεται κανείς πολλά στοιχεία για να την κάνει ελκυστική και αξιόπιστη».

Με άλλα λόγια, επειδή η ιδέα του "γεννημένος gay" έχει αποδειχτεί τόσο χρήσιμη, το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία επιστημονική υποστήριξη για τη θεωρία, πραγματικά ενοχλεί. Είναι μια ιδέα που έχει κάνει θαύματα για τους γκέι ακτιβιστές και τους συμμάχους τους.

Όπως έγραψε πριν από χρόνια ο γκέι επιστήμονας Simon LeVay, «υπήρξε μια έρευνα στο New York Times, που «έριξε» πολλούς ανθρώπους, με θέμα, αν θεωρούν ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες έχουν γεννηθεί τέτοιοι ή αν ήταν μια επιλογή τρόπου ζωής. Σε κάθε περίπτωση, εκείνοι που πίστευαν ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες έχουν γεννηθεί έτσι, ήταν οι πιο «φιλελεύθεροι» και φιλικά διακείμενοι στους ομοφυλόφιλους».

Και έτσι, το επιχείρημα καταλήγει, «εάν έχω γεννηθεί τέτοιος/α, πώς μπορούν οι επιθυμίες μου να είναι λάθος;». «Και αν έχω γεννηθεί με αυτό τον τρόπο, πώς μπορεί να περιμένετε από μένα να αλλάξω;»

Φυσικά, ακόμη και αν κανείς δεν γεννιέται γκέι, αυτό δεν σημαίνει ότι η ομοφυλοφιλική έλξη δεν είναι βαθιά ριζωμένη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα συναισθήματα είναι τόσο βαθιά ριζωμένα, που πολλοί ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες να πιστεύουν πραγματικά ότι γεννήθηκαν γκέι.

Και, ακόμα κι αν κανείς δεν γεννιέται γκέι, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ομοφυλοφιλικές επιθυμίες είναι εύκολο να αλλάξουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι.

Αλλά γιατί να βασίσουμε τη λεγόμενη κίνηση για τα πολιτικά δικαιώματα σε ψέματα; Γιατί να μην πούμε την αλήθεια;

Μια από τις πιο φιλικά διακείμενες στους ομοφυλόφιλους επαγγελματικές οργανώσεις στις ΗΠΑ είναι η American Psychological Association, που και η ίδια αναφέρει ότι, «Δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με τους ακριβείς λόγους, ότι ένα άτομο αναπτύσσει έναν προσανατολισμό ετεροφυλοφιλικό, αμφιφυλοφιλικό, γκέι ή λεσβιακό».

Ομοίως, στην Αγγλία, το pro-gay Royal College of Psychiatrists πρόσφατα οπισθοχώρησε όσο αφορά σε μια προηγούμενη δήλωση ότι η ομοφυλοφιλία αποφασίζεται βιολογικά, λέγοντας τώρα ότι «ο γενετήσιος προσανατολισμός καθορίζεται από έναν συνδυασμό βιολογικών και μεταγεννητικά περιβαλλοντολογικών παραγόντων». Και ενώ δήλωσαν ξεκάθαρα την πεποίθησή τους, ότι η ομοφυλοφιλία δεν ήταν μια ψυχική διαταραχή, και ότι αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό, πρόσθεσαν, «η υπόθεση δεν είναι ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι αμετάβλητος ή δεν μπορεί να διαφέρει σε κάποιο βαθμό στη ζωή ενός ατόμου».

Να γιατί, ο ψυχίατρος Nathaniel S. Lehrman, πρώην Πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τη θρησκεία και την ψυχική υγεία, είπε το 2005, «τώρα, οι ερευνητές ανοιχτά παραδέχονται, ότι μετά από έρευνες για περισσότερα από 20 χρόνια, δεν είναι ακόμα σε θέση να βρουν το «γκέι γονίδιο» (στην εφημερίδα Αμερικανοί γιατροί και χειρουργοί).

Γιατί τότε συνεχώς ακούμε για ανθρώπους που γεννιούνται γκέι; Πρώτα, γιατί έχει βολέψει αφάνταστα τον γκέι ακτιβισμό, και κατά δεύτερο λόγο, πολλοί ομοφυλόφιλοι και λεσβίες πιστεύουν ότι είναι αλήθεια, αφού όσο πιο πίσω μπορούν να θυμηθούν τον εαυτό τους, αισθανόταν ότι ήταν διαφορετικοί.

Αλλά οι πολιτικές σκοπιμότητες και τα προσωπικά συναισθήματα δεν αλλάζουν τα γεγονότα, και αυτά τα γεγονότα παραμένουν τα ίδια: δεν υπάρχει καμία σαφής επιστημονική απόδειξη ότι κάποιος γεννιέται gay.

Σύμφωνα με τη λεσβία ερευνητή Lisa Diamond, «Η αλλόκοτη κοινότητα έχει προκαταληφθεί με την καλλιέργεια της ιδέας ότι όλοι έχουμε σταθερές σεξουαλικές ταυτότητες. Εμείς έχουμε δημιουργήσει καταπληκτικά διηγήματα και πολιτικές πλατφόρμες που βασίζονται στις έννοιες ότι όλοι οι ομοφυλόφιλοι «γεννιούνται έτσι». Αλλά τι γίνεται αν η σεξουαλικότητα είναι πιο πολύπλοκη; Τι γίνεται αν στην πραγματικότητα η βιολογία διασταυρώνεται με το περιβάλλον, το χρόνο, τον πολιτισμό και τις συνθήκες; Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είμαστε περισσότερο ρευστοί απ’ ό,τι υποτίθεται ότι είμαστε;».

Η Camille Paglia, κοινωνική κριτικός, ακαδημαϊκή, φεμινίστρια και λεσβία, ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρη, δηλώνοντας τρανταχτά στο βιβλίο της «Vamps and Tramps», ότι «τα σεξουαλικά μας σώματα σχεδιάστηκαν για την αναπαραγωγή. ... Κανείς δεν γεννιέται γκέι. Η ιδέα είναι γελοία... η ομοφυλοφιλία είναι μια προσαρμογή, δεν είναι έμφυτο γνώρισμα».

Η Paglia ρωτήθηκε επίσης, «Ένας ή μία gay, είναι τόσο εύθραυστη που δεν μπορεί να αντέξει στη σκέψη ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να είναι ομοφυλόφιλοι; H σεξουαλικότητα είναι ιδιαίτερα ρευστή, και ανατροπές είναι θεωρητικά εφικτές».

Είναι αξιοσημείωτο ότι όταν ένας σχολικός ιερέας στην Τασμανία της Αυστραλίας, ανάρτησε σε κοινωνικό δίκτυο  τη γνώμη της Paglia, υπήρξε τέτοια κατακραυγή εναντίον του, προκαλώντας τον να ζητήσει δημόσια συγγνώμη με τα λόγια: «έκανα λάθος και έμαθα από αυτό. Λυπάμαι βαθύτατα για οποιοδήποτε αδικία έχω προκαλέσει. Ήμουν πολύ απρόσεκτος στην ανάρτηση αυτού του θέματος για συζήτηση. Θα συνεργαστώ με τους εργοδότες μου για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί».

Παρά αυτή την απολογία, απολύθηκε - και η οργάνωση για την οποία εργαζόταν, ήταν χριστιανική! Αυτό δείχνει πόσο τοξικό έχει γίνει το σημερινό κλίμα, αυτός ο εφημέριος απλά δημοσίευσε τις ακριβείς απόψεις μιας λεσβίας ακαδημαϊκού. Πώς θα μπορούσε αυτό να θεωρηθεί απεχθές ή φανατικό;

Για άλλη μια φορά, αυτό δεν σημαίνει ότι η επιθυμία του ιδίου φύλου δεν είναι βαθιά ριζωμένη στη ζωή μερικών ανθρώπων, ούτε σημαίνει ότι επέλεξαν να είναι ομοφυλόφιλοι. (Μπορείς να επιλέξεις να ενεργείς σύμφωνα με τις επιθυμίες σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιλέγεις να έχεις αυτές τις επιθυμίες).

Αυτό απλά σημαίνει ότι ένα από τα σημαντικότερα σημεία του γκέι ακτιβισμού, που έχει διεισδύσει ακόμη και μέσα σε μερικές εκκλησίες, βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι αλήθεια.

Είναι ώρα να πούμε την αλήθεια με αγάπη. Τα ψέματα ποτέ δεν βοήθησαν κανένα μακροπρόθεσμα.