Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Μαύρη τρύπα με μάζα 12 δις Ήλιους!

Αστρονόμοι εντόπισαν την μεγαλύτερη και φωτεινότερη μαύρη τρύπα μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη έγινε από διεθνή ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον κινέζο καθηγητή Χούε Μπινγκ Γου του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature»

Βρίσκεται σε έναν μακρινό γαλαξιακό πυρήνα (κβάζαρ), σε απόσταση 12,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Φέρει την κωδική ονομασία "J0100+2802" και η μάζα της ισούται με 12 δισεκατομμύρια Ήλιους, υπερδιπλάσια από την μάζα άλλων μαύρων οπών.

Τα κβάζαρ, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1963, είναι τα πιο λαμπερά αντικείμενα στο σύμπαν και βρίσκονται στο κέντρο μακρινών γαλαξιών. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί πάνω από 200.000 κβάζαρ. Αποτελούνται από υπερβολικά φωτεινά νέφη υλικών, στη διαδικασία απορρόφησής τους από μια τερατώδη μαύρη τρύπα.

Η μαύρη τρύπα που μόλις εντοπίστηκε, δεν είναι μόνο το πιο μεγάλο κβάζαρ που έχει ποτέ ανακαλυφθεί, αλλά και το πιο φωτεινό, με λάμψη περίπου 420 εκατομμύρια φορές πιο έντονη από τον Ήλιο μας και επτά φορές πιο λαμπρή από το πιο μακρινό ήδη γνωστό κβάζαρ.