Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Οι εκρήξεις των ηφαιστείων φρέναραν την άνοδο της θερμοκρασίας

Ακόμη και μια φυσική καταστροφή όπως μια έκρηξη ηφαιστείου έχει και τη θετική πλευρά: οι εκρήξεις ηφαιστείων τη νέα χιλιετία (2000 και μετά) συγκράτησαν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, όπως επιβεβαίωσε νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης "Geophysical Research Letters". Η τέφρα που εκτοξεύουν τα ηφαίστια σκιάζουν τη Γη και την κρατούν πιο δροσερή.

Τα στοιχεία των επιστημόνων αποδεικνύουν ότι οι πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις στον πλανήτη μας μεταξύ 2000 - 2013 μετρίασαν την κλιματική αλλαγή και φρέναραν την άνοδο της θερμοκρασίας, που κανονικά θα ήταν μεγαλύτερη, αν το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είχε αντισταθμιστεί εν μέρει από την ηφαιστειακή ασπίδα.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια που εκτοξεύτηκαν από τα ηφαίστεια στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και τα οποία αντανακλούν ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα, εμπόδισαν την μέση παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί κατά 0,05 έως 0,12 βαθμούς Κελσίου στην χρονική περίοδο 2000 - 2013.


Το πιο σημαντικό είναι πως η επίδραση αυτή των ηφαιστείων είναι διόλου ευκαταφρόνητη: εξουδετέρωσε το 25% έως 50% της αναμενόμενης ανόδου της θερμοκρασίας κατ' αυτή την χρονική περίοδο εξαιτίας της συνεχούς συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Πρόκειται για μια σημαντική συνεισφορά, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βοηθάει να εξηγηθεί γιατί τα τελευταία 15 χρόνια έχει φρεναριστεί η κλιματική αλλαγή, σε σημείο που οι μόνιμοι σκεπτικιστές να έχουν... σηκώσει κεφάλι και να αμφισβητούν εκ νέου την πραγματικότητα του φαινομένου.


Η σημαντική συμβολή της νέας έρευνας είναι πως δείχνει ότι η ασπίδα δεν προέρχεται μόνο από μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις (π.χ. του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991), όπως πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, αλλά η δουλειά γίνεται και με τις μικρές εκρήξεις, κάτι που έως τώρα αμφισβητείτο. Η βασική αιτία ήταν ότι μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν πίστευαν πως οι μικρές ηφαιστειακές εκρήξεις μπορούν να εκτοξεύσουν τα σωματίδιά τους πέρα από την τροπόσφαιρα, το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας, όπου λαμβάνουν χώρα τα καιρικά φαινόμενα.


Πηγή: www.news.gr