Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Αποκ.δ:5  καὶ ἐκ τοῦ θρόνου ἐκπορεύονται ἀστραπαὶ καὶ φωναὶ καὶ βρονταί, καὶ ἑπτὰ λαμπάδες πυρὸς καιόμεναι ἐνώπιον τοῦ θρόνου ἃ εἰσιν τὰ ἑπτὰ πνεύματα τοῦ θεοῦ,

Α. «αστραπαί και βρονταί»

Αυτές φανερώνουν τη θεία ενέργεια και δύναμη του Θεού. Υπάρχει αφάνταστη ενέργεια στην αστραπή και φανερώνει την τρομερή ενέργεια του Θεού.

Παραδείγματα όπου αστραπές και βροντές δείχνουν τη μεγαλοπρέπεια του Θεού καθώς και τη δύναμη και την κρίση Του, υπάρχουν πολλά.

α. Εξοδ.θ:23,28 Αστραπές και βροντές στο όρος Σινά δείχνουν την τρομερή δύναμη του Θεού, καθώς δίνει το Νόμο Του στον άνθρωπο.
β. Εξοδ.ιθ:16-21
γ. Α’Σαμ.ζ:10
δ. Αποκ.η:5 Την ώρα που πρόκειται να πέσει ο θυμός του Θεού πάνω στη γη, βλέπουμε βροντές, αστραπές και σεισμό.
ε. Αποκ.ι:1-4
ζ. Δαν.ι:6-7

Οι αστραπές δείχνουν την τρομερή δύναμη της παρουσίας του Θεού. Απ’ αυτό το θρόνο λοιπόν εκπορεύονται αστραπές, βροντές και φωνές. Για τις φωνές αυτές θα μιλήσουμε λίγο αργότερα.

Β. «και επτά λαμπάδες πυρός καιόμεναι ενώπιον του θρόνου»

Αυτές οι επτά λαμπάδες δεν είναι οι επτά λυχνίες που είδαμε στην αρχή του βιβλίου οι οποίες αναφέρονται στις 7 χρονικές περιόδους της εκκλησίας. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν 7 λαμπάδες πυρός που καίνε συνεχώς μπροστά στο θρόνο του Θεού.

Η λαμπάδα κρατιέται ψηλά ώστε το φως της να φέγγει παντού. Αυτές λοιπόν οι 7 λαμπάδες δείχνουν το τέλειο φως του Θεού υψωμένο, ώστε όλοι να το δουν. Υπάρχει το τέλειο φως που φωτίζει τα πάντα ώστε να μπορεί κανείς να δει το κάθε τι όπως πραγματικά είναι. Φωτίζει τέλεια τις καρδιές των ανθρώπων με την αλήθεια του Θεού. Αυτές οι 7 λαμπάδες αναφέρονται σαν τα επτά πνεύματα του Θεού.

Στην Αποκ.α:4 διαβάζουμε: «..... χάρις υμίν και ειρήνη από ο ων και ο ην και ο ερχόμενος, και από των επτά πνευμάτων α ενώπιον του θρόνου Αυτού». Ορισμένοι προσπαθούν να δείξουν ότι αυτά τα 7 πνεύματα είναι άγγελοι του Θεού. Όμως οι άγγελοι του Θεού δεν είναι πηγή χάρης και ειρήνης. Η ανεξάντλητη αυτή πηγή είναι μόνο ο Θεός, και ο Ιησούς είπε στο γ:1 «Τάδε λέει ο έχων τα επτά πνεύματα του Θεού...» 

Άρα λοιπόν, ο Ιησούς είναι Αυτός που έχει τα 7 πνεύματα του Θεού, το τέλειο και πλήρες φως του Θεού. Ο ίδιος είπε στο κατά Ιωάν.η:12 «.... Εγώ ειμί το φως του κόσμου....». Επίσης στο κατά Ιωάν.α:9 «Ην το φως το αληθινόν, ο φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον». Επίσης στους Κολ.β:9 λέει: «ότι εν αυτώ κατοικεί παν το πλήρωμα της θεότητος σωματικώς». Αυτό το τέλειο φως λοιπόν, η πληρότητα του πνεύματος του Θεού βλέπουμε να εκδηλώνεται τέλεια στο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού.