Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

αναμνήσεις από το μέλλον

Haftling: έμαθα ότι είμαι ένας Haftling. 

Το όνομα μου είναι 174517: Μας βάφτισαν, για όλη την υπόλοιπη ζωή μας θα έχουμε το νούμερο χαραγμένο στο αριστερό μας μπράτσο.
Η επέμβαση ήταν ελαφρά επώδυνη και εξαιρετικά γρήγορη: μπήκαμε στη σειρά και ένας ένας, κατ' αλφαβητική σειρά, περάσαμε μπροστά από έναν επιδέξιο εκτελεστή, εφοδιασμένο μ' ένα εργαλείο με λεπτότατη βελόνα. Τώρα αρχίζει η πραγματική...μύηση: γιατί μόνο ''δείχνοντας το νούμερο'' παίρνεις το ψωμί και τη σούπα. Χρειάστηκαν αρκετές μέρες και όχι λίγα χαστούκια και γροθιές, μέχρι να συνηθίσουμε να δείχνουμε αμέσως το νούμερο, χωρίς καμία καθυστέρηση, για να μην παρεμποδίζεται η καθημερινή διανομή του συσσιτίου. 

Χρειάστηκαν μήνες ολόκληροι για να συνηθίσουμε στο άκουσμα των γερμανικών. Και για πολλές μέρες μετά, όταν από συνήθεια, μια συνήθεια που ερχόταν από την προηγούμενη ζωή μου, έψαχνα την ώρα στο ρολόι του χεριού, τότε έβλεπα μόνο το καινούργιο μου όνομα, το διάστικτο γαλαζωπό νούμερο.

Haftling: φυλακισμένος κρατούμενος. Στον Β' παγκόσμιο πόλεμο η έννοια του είναι αυτή του φυλακισμένος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.


Από το βιβλίο του Πρίμο Λεβι " Εαν αυτό είναι ο άνθρωπος" 
μετάφραση: Χαράς Σαρλικιώτη