Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τα χαρίσματα του Πνεύματος (2)

Ένα από τα χαρακτηριστικά της Πεντηκοστιανής κίνησης σήμερα, είναι η έμφαση που δίνει στα υπερφυσικά χαρίσματα του Πνεύματος μέσα στην εκκλησία. Στο τελευταίο μισό του 20ου αιώνα, πολλοί άνθρωποι από κάθε δόγμα «αγκάλιασαν» αυτά τα χαρίσματα, βάζοντας έτσι την αρχή της χαρισματικής κίνησης και έπειτα το «τρίτο κύμα» (τους Ευαγγελικούς που δεν θέλουν να ονομάζονται Πεντηκοστιανοί ή Χαρισματικοί αλλά υποστηρίζουν τα σημεία και τα τεράστια). 
Διάφορες θεωρίες και οι πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων κάποιων κακομεταχειρίσεων και καταχρήσεων, έχουν συνοδεύσει αυτή την ανανέωση των πνευματικών χαρισμάτων.

Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να εκφράσει τη βιβλική θεολογία των υπερφυσικών χαρισμάτων του Α’ Κορ.ιβ για όλους όσους δέχονται το θαυμάσιο έργο του Αγίου Πνεύματος. Χρησιμοποιώντας τη Γραφή σαν αρχή μας, θα προσπαθήσουμε να καθορίσουμε τα πνευματικά χαρίσματα, να ερευνήσουμε τη φύση τους, και να συζητήσουμε τη σωστή λειτουργία και τη χρήση τους.
Ενώ δεν πρέπει να έχουμε σαν αρχή οποιαδήποτε εμπειρία, ωστόσο βοηθάει σημαντικά στο να κατανοήσουμε πρακτικά αυτό το θέμα. Στην αρχή του εικοστού αιώνα, οι πρώτοι Πεντηκοστιανοί ανακάλυψαν τη βιβλική διδασκαλία για το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος, την ομιλία σε άγνωστες γλώσσες και τα χαρίσματα του Πνεύματος και επιδίωξαν να λάβουν και να εφαρμόσουν αυτές τις αλήθειες.
Καθώς ο Θεός εξέχεε το Πνεύμα Του με την ακολουθία σημείων, αυτό που κάποτε ήταν σκοτεινό, μυστηριώδες, ή μόνο θεωρία, ξαφνικά έγινε ξεκάθαρη, ζωντανή πραγματικότητα. Καθώς ακολουθούσαν την οδηγία του Πνεύματος, διόρθωσαν παρερμηνείες και καταχρήσεις, αναφερόμενοι στη Βίβλο και την εξήγηση που δίνει για το σκοπό και τη λειτουργία των πνευματικών χαρισμάτων.
Πρέπει να κάνουμε το ίδιο πράγμα σήμερα. Πρέπει να ερμηνεύσουμε όλες τις εμπειρίες μας μέσα από τη Βίβλο και να βασίσουμε όλες τις πρακτικές μας πάνω στη Βίβλο. Συγχρόνως, αναλύουμε τις θεωρίες μας σχετικά με το τι θέλει να πει ο λόγος του Θεού, εξετάζοντας το έργο που κάνει σήμερα το Άγιο Πνεύμα στον κόσμο, στην εκκλησία, και στην καθημερινή ζωή μας.

Η αλληλεπίδραση των θεωριών και των εμπειριών μας θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε και να συλλάβουμε ξανά την πλήρη και αληθινή έννοια του βιβλικού κειμένου. Εξοπλισμένοι κατ’ αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να προσαρμόσουμε τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές μας στο θέλημα του Θεού όπως αυτό αποκαλύπτεται στις Γραφές.