Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Πως μπορείς να κρίνεις ένα προφητικό λόγο

Αν ένα άτομο υποστηρίζει ότι έχει λάβει λόγο Κυρίου για σένα, το πρώτο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να «γνωρίζης τους όσοι κοπιάζουσι μεταξύ σας και είναι προεστώτές σας εν Κυρίω και σας νουθετούσι» (Α’ Θεσ.ε:12).

Είναι το άτομο αυτό σεβαστό στην εκκλησία και στο σώμα του Χριστού, ή είναι αυτός/η ένας επαναστάτης, ένας χαλαρός αυτόκλητος προφήτης που άφησε μια εκκλησία με άσχημο τρόπο, επειδή ο «ποιμένας δεν ήταν αρκετά πνευματικός»;


Κατά καιρούς, οι ποιμένες ανιχνεύουν αλαζονεία, υπερηφάνεια κι ένα λάθος πνεύμα, και γι’ αυτό αυτός ο προφήτης ή η προφήτισσα απομακρύνθηκε από τη σύναξη των αγίων, γιατί δεν «τον σήκωνε το κλίμα»! Έτσι το πρώτο πράγμα είναι να μη δεχτείς ούτε μία λέξη, μόνο και μόνο επειδή κάποιος/α ισχυρίζεται ότι, «ο Κύριος μου είπε αυτό κι εκείνο...». Μάθε πρώτα τη γνώμη που υπάρχει γι’ αυτό το άτομο και το χαρακτήρα του.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να εξετάσεις αν αυτός ο λόγος συμφωνεί 100% με τις θεόπνευστες Γραφές. Ποτέ, και εννοώ ποτέ, ένας προφητικός λόγος δεν θα έρθει σε αντίθεση με την Αγία Γραφή. Ο Κύριος ποτέ δεν θα πει σ’ ένα άτομο να αφήσει ξαφνικά τον/την σύντροφό του για κάποιο άλλο «πιο πνευματικό» άτομο, γιατί ο γάμος είναι μία συνθήκη. (Κάποιοι το έχουν κάνει αυτό στο όνομα του: «Ο Κύριος μου είπε να….»). Ο Κύριος ποτέ δεν θα επιτρέψει σε ένα άτομο, στο όνομα της χριστιανικής ελευθερίας, να συμμετάσχει σε ουσίες που προκαλούν μέθη και εθισμό, γιατί «μέθυσοι δεν θέλουσι κληρονομήσει την βασιλείαν του Θεού» (Α’ Κορ.ς:10).

«ο Θεός δεν είναι ακαταστασίας», δεν δημιουργεί Αυτός τα χωρίσματα που υπάρχουν στις εκκλησίες από άτομα που έχουν πληγωθεί, προσβληθεί, και αποφεύγουν να υπηρετήσουν το Θεό λόγω της σύγχυσης και της δυσπιστίας που δημιουργήθηκε όταν κάποιοι έχασαν την πιστότητά τους. Ο Θεός είναι Θεός «ειρήνης. Καθώς εν πάσαις ταις εκκλησίαις των αγίων» (Α’ Κορ.ιδ:33).

Το τρίτο σημείο είναι ότι επειδή τα σκεύη είναι ανθρώπινα και υπόκεινται σε λάθη, οι προφητείες πρέπει να διακρίνονται από άλλους ενήλικες και παλιούς πιστούς μέσα στην εκκλησία, όπως είναι γραμμένο: «Προφήται δε ας λαλώσι δύο ή τρεις, και οι άλλοι ας διακρίνωσιν» (Α’ Κορ.ιδ:29).

Όταν λες σε ένα άτομο που σου έδωσε ένα προφητικό λόγο ότι θα μοιραστείς αυτό το μήνυμα με τον ποιμένα σου, για παράδειγμα, μπορείς να καταλάβεις αν αυτό το άτομο έχει το σωστό πνεύμα. Ένας ταπεινός, ειλικρινής πιστός θα συμφωνήσει, αλλά οι «προφήτες» που μιλούν απ’ την καρδιά τους θα θυμώσουν επειδή αμφιβάλεις την πνευματική τους ακεραιότητα και εξουσία!