Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Αντιμετωπίζοντας την ΠΙΚΡΙΑ



«παρατηρούντες μήπως υστερήταί τις από της χάριτος του Θεού, μήπως ρίζα τις πικρίας αναφύουσα φέρη ενόχλησιν και διά ταύτης μιανθώσι πολλοί» (Εβρ.ιβ:15)

Αυτό το εδάφιο από την Αγία Γραφή μας προειδοποιεί για τη μικρότερη ποσότητα πικρίας. Μία «ρίζα πικρίας» μπορεί να προκαλέσει μέσα μας μεγάλη λύπη και προβλήματα. Η πικρία προκαλείται από εσωτερικές πληγές ή επιθέσεις με κατάληξη να μη συγχωρούμε εκείνους που τα προκάλεσαν.


Η εξέλιξη της πικρίας είναι βαθμιαία και προοδευτική.

Ας εξετάσουμε τα τέσσερα βήματα που οδηγούν στην πικρία. Η πικρία αρχίζει με μια ακούσια πληγή ή επίθεση, που προκαλεί διανοητικό πόνο ή συναισθηματική λύπη. Συχνά ακολουθεί θυμός. Μπορούμε να περιγράψουμε το θυμό καλύτερα σαν ένα συναίσθημα αγανάκτησης ή εχθρότητας μια συναισθηματική αντίδραση στην πληγή. Ενώ όμως δεν έχουμε επιλογή για την πληγή, ο θυμός παραμένει μία επιλογή. Μπορούμε να επιλέξουμε να αντιδράσουμε στις πληγές μας με θυμό, ή μπορούμε να επιλέξουμε να παραβλέψουμε το περιστατικό.

Η αγανάκτηση έχει σαν συνέπεια το θυμό. Όταν κάποια στιγμή πληγωθούμε και θυμώσουμε, νιώθουμε ότι πρέπει να αποδώσουμε αλλού το φταίξιμο για τις πράξεις μας. Γι' αυτό το λόγο, συχνά γεμίζουμε με αγανάκτηση και θυμό για τις πληγές και τα χτυπήματα που έχουμε δεχτεί και μετά κακομεταχειριζόμαστε το πρόσωπο που μας πλήγωσε ή μας επιτέθηκε. Όταν αφήνουμε το θυμό να γεμίσει την καρδιά μας, γινόμαστε πικροί.

Η πικρία είναι μια στάση που χαρακτηρίζεται από βαθιά αποστροφή, μίσος και κακεντρέχεια. Η πικρία μολύνει και είναι καταστροφική. Η πικρία είναι η συνέπεια της μη συγχωρητικότητας και είναι εκούσια. Επιλέγουμε να επιτρέψουμε σε μία κατάσταση να φθάσει σ’ αυτό το επίπεδο. Όταν επιλέγουμε να μη συγχωρούμε, ανοιγόμαστε στην πικρία. Η πικρία ποτέ δεν παραμένει μόνη της. Η Βίβλος μας προειδοποιεί ότι πολλοί μπορεί να μολυνθούν από την πικρία ενός ανθρώπου.

Όταν δεν έχουμε αποβάλει την πικρία από την καρδιά μας, γινόμαστε τρωτοί στους πειρασμούς του σατανά. Η πικρία μπορεί να οδηγήσει σε ηθική αμαρτία εάν δεν προσέξουμε: «μήπως ήναι τις πόρνος ή βέβηλος...» (Εβρ.ιβ:16).

Επιτρέποντας στην πικρία να αυξηθεί και χωρίς να την αποβάλλουμε από τη ζωή μας, ανοίγουμε την πόρτα στο να πουλήσουμε την ψυχή μας προκειμένου να ικανοποιήσουμε τη σάρκα μας όπως έκανε ο Ησαύ. Όταν υποκύπτουμε στις επιθυμίες της σάρκας επιτρέποντας στον εαυτό μας να ελέγχεται από μία εσωτερική πληγή ή επίθεση, εύκολα οδηγούμαστε στο να μας κυβερνά η σάρκα κι οι επιθυμίες της.

Συμπτώματα της πικρίας:

Παραλογισμός. Η κρίση του ατόμου που έχει πικρία δεν είναι καθαρή ή σωστή.

Αρνητικότητα. Το μόνο που μπορεί το άτομο να δει είναι η επίθεση.

Εκδικητικότητα. Θέλει να εκδικηθεί ανεξάρτητα από το κόστος.

Ανηθικότητα. Η πικρία και η πορνεία τοποθετούνται στο ίδιο πλαίσιο μέσα στην Αγία Γραφή. Η πικρία που αφήνεται να αυξηθεί μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική αμαρτία (Εβρ.ιβ:15-16).

Ασέβεια. Το άτομο που έχει πικρία δεν σέβεται τη γνώμη ή τη συμβουλή του ποιμένα του.

Μόλυνση. Η πικρία δεν παραμένει μόνη, εξαπλώνεται και μολύνει πολλούς. (Εβρ.ιβ:15).

Παρακάτω υπάρχει μία θεραπεία για την πικρία. Πολλοί άνθρωποι έχουν πικρία για πράγματα που τους συνέβησαν στο παρελθόν πριν από χρόνια, ίσως μάλιστα ενώ ήταν παιδιά. Ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές παρακάτω μπορείτε να ελευθερωθείτε από τη θανάσιμη παγίδα της πικρίας.

Βήματα για να αντιμετωπίσετε την πικρία:

Καταγράψτε τα λάθη σας. Γράψτε τι έχετε κάνει ώστε να προκαλέσετε το πρόβλημα.

Προχωρήστε περισσότερο, παίρνοντας τον κατάλογο, πηγαίνοντας στην προσευχή, και ζητώντας συγχώρηση.

Απαριθμήστε τις επιθέσεις που έχουν γίνει εναντίον σας.

Προσευχηθείτε και συγχωρήστε όσους σας έχουν επιτεθεί. Η συγχωρητικότητα είναι μια πράξη της θέλησης. Αποφασίστε να συγχωρέσετε.

Ζητήστε από τα πρόσωπα να σας συγχωρήσουν επειδή φιλοξενούσατε συναισθήματα πικρίας εναντίον τους. Αν είναι απαραίτητο, γράψτε ένα γράμμα συγγνώμης κι έπειτα διευθετήστε το ζήτημα.

Πρέπει πάντοτε να κρατάμε μικρούς λογαριασμούς. Κάποια πράγματα είναι καλύτερα να ξεχνιούνται. Επιτρέποντας την πικρία να ζει στην καρδιά μας θα μας σκοτώσει πνευματικά. Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να σωθούμε. Ο καθένας έχει μία πρόκληση να έχει πικρία. Αλλά ας θυμόμαστε, πως ό,τι μας συμβαίνει πρέπει να μας κάνει καλύτερους και όχι χειρότερους.