Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η προετοιμασία της καρδιάς

Το μαλάκωμα της καρδιάς 
Αν  θες ν' "ανοίξεις την εγκαταλειμμένη γη" της καρδιάς σου, πρέπει ν' αρχίσεις κοιτάζοντας τον ίδιο σου τον εαυτό.

Έλεγξε και σημείωσε την κατάσταση του νου σου. Δες που βρίσκεσαι. Πολλοί χριστιανοί είναι αδιάφοροι στο θέμα του ελέγχου του εαυτού τους. Δε δίνουν προσοχή στην καρδία τους και ποτέ δεν ξέρουν αν πηγαίνουν καλά στην πίστη ή όχι. Δεν ξέρουν αν πηγαίνουν μπροστά ή πίσω. Αν καρποφορούν ή όχι.



Δεν νομίζεις πως είναι καιρός που θα έπρεπε η προσοχή σου να απομακρυνθεί από οτιδήποτε κάνεις και να κοιτάξεις τον εαυτό σου; 'Αρχισε λοιπόν τώρα. Αλλά, μη βιάζεσαι.

Λεπτομερέστατα εξέτασε την κατάσταση της καρδιάς σου και δες πού βρίσκεσαι. Έλεγξε να δεις αν πράγματι βαδίζεις με το Θεό κάθε μέρα ή αν βαδίζεις με το Διάβολο.

Αυτοέλεγχος σημαίνει "κοιτάζω προσεχτικά τη ζωή μου". Εννοεί ότι μελετάς τις πράξεις που ήδη έχεις κάνει και μαθαίνεις το χαρακτήρα σου. Δες, λοιπόν, την ιστορία της ζωής σου. Εξέτασε τις προσωπικές σου αμαρτίες μία-μία.

Δεν εννοώ "ρίξε μια ματιά" στο παρελθόν σου, δες ότι ήταν γεμάτο αμαρτίες και μετά πήγαινε στο Θεό να κάνεις μια γενική ομολογία γι'  αυτές. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Πρέπει να κοιτάξεις τις αμαρτίες σου μία-μία. Καλά λοιπόν θα κάνεις, στο σημείο αυτό να πάρεις χαρτί και μολύβι και, καθώς αφήνεις το μυαλό σου να σκεφτεί τις αμαρτίες που έκανες στο παρελθόν, γράψε τις καθώς θα τις θυμάσαι. Κοίταξε τις αμαρτίες σου τόσο προσεχτικά όσο κι ένας επιχειρηματίας κοιτάζει τα λογιστικά του βιβλία. Κάθε φορά που μια αμαρτία έρχεται στο μυαλό σου, πρόσθεσε την στον κατάλογο. Μια γενική αναγνώριση, ομολογία και μετάνοια των αμαρτιών δεν βοηθά σε τίποτα. Έπραξες την κάθε μία αμαρτία ξεχωριστά και μεμονωμένα, και έτσι ακριβώς θα πρέπει να τις δεις και να μετανοήσεις - για την κάθε μια ξεχωριστά.  'Αρχισε λοιπόν τώρα με αυτές τις αμαρτίες που απλά θα τις ονομάζαμε "αμαρτίες, παράληψης".

Η αμέλεια μας

Αχαριστία. Γράψε στο χαρτί σου, κάτω από την επικεφαλίδα αυτή, όλες τις φορές που θυμάσαι να πήρες κάτι από το Θεό, για το οποίο ποτέ δεν Τον ευχαρίστησες. Πόσες περιπτώσεις θυμάσαι; Πιθανόν, ένας ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο Αυτός έδειξε την αγάπη και την πρόνοια Του σ' σένα. Τα γεγονότα άλλαξαν μ' ένα τόσο ωραίο τρόπο και σώθηκες από την καταστροφή! Θυμάσαι τις φορές που, όταν εσύ ζούσες μέσα στην αμαρτία, πριν αναγεννηθείς, με πόση καλοσύνη σου φέρθηκε ο Θεός; Κι εσύ για καμιά από αυτές ποτέ δεν Τον έχεις ευχαριστήσει. Μην ξεχάσεις τις πολυάριθμες φορές που σου έδειξε το έλεος Του από τότε και μετά.

Πόσο μακρύς είναι ο κατάλογος αυτών των αμαρτιών σου; Των αμαρτιών της αχαριστίας σου. 'Αρχισες να κοκκινίζεις; Θέλεις να κρύψεις το πρόσωπο σου από την ντροπή σου;

Πέσε, λοιπόν, στα γόνατα· ομολόγησε μία-μία αυτές τις αμαρτίες σου στο Θεό και ζήτησε Του να σε συγχωρήσει. Η πιθανότητα είναι πως η ίδια αυτή η πράξη της ομολογίας σου θα σου φέρει κι άλλες αμαρτίες αυτού του είδους στο μυαλό σου. Γράψε τις κι αυτές στο χαρτί σου. Ξανακοίταξε τις πάλι τρεις, τέσσερις φορές και με έκπληξη δες πόσες είναι οι φορές που δεν ευχαρίστησες!

Έλλειψη αγάπης για το Θεό. Σκέψου για λίγο πόσο λυπημένος και έκπληκτος θα ήσουν, αν ανακάλυπτες ότι η/ο σύζυγος σου ή τα παιδιά σου σε αγαπούν λιγότερο από όσο εσύ νόμιζες πως σε αγαπούν. Αν έβλεπες κάποιον άλλο να απορροφά την καρδιά τους, τις σκέψεις τους, το χρόνο τους, δεν θα σε πλήγωνε αυτό; Με παρόμοιο τρόπο ο ίδιος ο Θεός λέει για τον εαυτό του ότι είναι «Θεός ζηλότυπος» (Εξ.κ:5). Σκέψου για λίγο... Έχεις δώσει την καρδιά σου σε "άλλες αγάπες", ώστε τώρα αφάνταστα να Τον δυσαρεστείς;

Αμέλεια του λόγου Του. Σημείωσε τις φορές που, πιθανόν για εβδομάδες ή μήνες, η ανάγνωση του λόγου Του δεν σε ευχαριστούσε. Πολλοί διαβάζουν ολόκληρα κεφάλαια, αλλά τόσο απρόσεκτα, που δεν θυμούνται τι διάβασαν. Αν αυτή είναι η περίπτωση και μ' εσένα, να γιατί η ζωή σου κυλάει χωρίς σκοπό και η χριστιανισμός σου είναι μια μίζερη αποτυχία!

Στιγμές απιστίας. Σκέψου τις φορές που έδειξες την απιστία σου με το να μην πιστέψεις με όλη την καρδιά σου στις υποσχέσεις και διακηρύξεις του Θεού. Και στην πραγματικότητα, με τον τρόπο σου αυτό και με αυτή τη στάση της δυσπιστίας σου, κατηγόρησες το Θεό της Αλήθειας πως είναι ψεύτης. Ο Θεός έχει υποσχεθεί να δώσει το 'Αγιο Πνεύμα σ' εκείνους που Του το ζητούν. Το πιστεύεις εσύ αυτό; Αν ναι, περιμένεις να το λάβεις; Όταν προσεύχεσαι για το 'Αγιο Πνεύμα μήπως η διάθεση σου στην προσευχή είναι τέτοια που στην ουσία λες: "Δεν πιστεύω ότι θα λάβω το 'Αγιο Πνεύμα"; Αν έχεις δείξει απιστία ή ολιγοπιστία ή δεν προσδοκείς να λάβεις τις ευλογίες που Αυτός συγκεκριμένα έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει, με τη στάση σου αυτή Τον κατηγορείς για ψεύτη.

Η αμέλεια της προσευχής. Σκέψου για λίγο της φορές που αμέλησες να κλειστείς σ' ένα δωμάτιο και να προσευχηθείς ή να προσευχηθείς με την οικογένεια σου ή να πας στην Εκκλησία την ώρα της συμπροσευχής. Θυμήσου επίσης τις φορές που η προσευχή σου ήταν με τέτοιο τρόπο, ώστε ήταν μεγαλύτερη προσβολή στον Θεό ακόμα και από την παράληψη της.

Φτωχή πνευματική διάθεση

Ο τρόπος με τον οποίο εκτελείς τα πνευματικά σου καθήκοντα δείχνει την άσχημη διάθεση σου. Για παράδειγμα όταν προσεύχεσαι χωρίς αίσθημα ή πίστη, και έχεις στο νου σου πράγματα του κόσμου και κοσμικές καταστάσεις, τα λόγια σου δεν είναι τίποτε άλλο παρά απλή φλυαρία.

Έλλειψη αγάπης για τις ψυχές των συγγενών και φίλων σου. Δες τους φίλους και συγγενείς σου και σκέψου για λίγο πόση λίγη ευσπλαχνία έχεις αισθανθεί γι' αυτούς. Με απάθεια στέκεσαι στην άκρη και τους βλέπεις να πηγαίνουν ασταμάτητοι στην κόλαση. Και στην ουσία δε φαίνεται να πολυνοιάζεσαι κιόλας. Πόσες ημέρες, εβδομάδες, μήνες έχουν περάσει χωρίς εσύ να προσευχηθείς για την αμαρτωλή τους κατάσταση και χωρίς να έχεις δείξει ένα φλογερό ενδιαφέρον για τη σωτηρία τους.

Έλλειψη ενδιαφέροντος για τους αμαρτωλούς. Πόσο πραγματικά ενδιαφέρεσαι γι' αυτούς που είναι ήδη χαμένοι και τρέχουν σε μια αιωνιότητα χωρίς το Χριστό, μακριά από το Θεό. Στέρησες ποτέ τον εαυτό σου από τίποτα για να αγοράσεις Καινές Διαθήκες ή φυλλάδια που οδηγούν τον αναγνώστη στη σωτηρία και να τα μοιράσεις;
Είμαστε υπεύθυνοι

Το να αμελείς να προσέχεις τους εν Χριστώ αδελφούς σου είναι λάθος. Πόσο ενδιαφέρεσαι για την κατάσταση της ψυχής τους; Κι όμως, έχεις τεράστια ευθύνη ενώπιον του Θεού! Τι έχεις κάνει για να τους γνωρίσεις καλύτερα; Για πόσους από αυτούς έχεις δείξει ενδιαφέρον για την πνευματική τους κατάσταση; Σταμάτησε για λίγο το διάβασμα και σκέψου όλες αυτές τις αμέλειες που έρχονται στο μυαλό σου. Γράψε  τις στο χαρτί που θα έπρεπε να έχεις μπροστά σου.

Πόσες φορές έχεις δει αδελφούς σου να ψυχραίνονται στην πίστη και δεν τους είπες τίποτα; Τους βλέπεις να αμελούν τη μια μετά την άλλη τις ευθύνη τους - απουσία από την Εκκλησία, προσευχή, κοινωνία κ.λ.π. - και δεν τους πρότρεψες, με αγάπη, να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση τους. Τους είδες να πέφτουν στην αμαρτία και τους άφησες! Κι όμως, τους αποκαλείς "εν Χριστώ αδελφούς" και προσποιείσαι ότι τους αγαπάς! Ω, τι υποκριτής είσαι! Σε ρωτώ: Θα μπορούσες να βλέπεις τη/το σύζυγο σου ή το παιδί σου να πέφτουν στην ντροπή και στην ατιμία ή να πέφτουν στη φωτιά και απαθέστατα να τους κοιτάζεις;  Όχι, δε θα μπορούσες!

Τι, λοιπόν, σκέφτεσαι για τον εαυτό σου, όταν προσποιείσαι ότι αγαπάς τους χριστιανούς (και το Χριστό), ενώ τους βλέπεις να πέφτουν μέσα στη ντροπή και στην αμαρτία, χωρίς να λες τίποτα!

Μαθητεία και αυταπάρνηση

Αμέλεια της αυταπάρνησης. Πάρα πολλοί είναι οι χριστιανοί που έχουν τη θέληση να κάνουν οτιδήποτε στη θρησκεία του Σταυρωμένου, αρκεί να μην απαιτείται από αυτούς να στερηθούν κάτι. Όταν τους ζητηθεί να κάνουν κάτι που απαιτεί κάποια στέρηση, τους φαίνεται πολύ! Κάνουν πιθανώς πολλά για το Θεό, αρκεί Αυτός ό,τι τους ζητά να είναι "λογικό". Δεν έχουν καμία διάθεση να στερηθούν τίποτα για χάρη του Κυρίου. Δε θέλουν να ντροπιαστούν για το όνομα του Ιησού Χριστού ούτε θέλουν να αρνηθούν στον εαυτό τους την πολυτέλεια της ζωής προκειμένου να σωθεί ο κόσμος.

Μερικοί δίνουν πολλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα γιατί αυτά που κρατούν είναι περισσότερα από αυτά που δίνουν. Και αυτοί οι χριστιανοί συχνά έχουν τη θρασύτητα να παραπονιούνται για άλλους που δίνουν λιγότερα από αυτούς. Και ίσως αυτοί, για τους οποίους και παραπονιούνται, να δίνουν από το υστέρημα τους. Η φτωχή γυναίκα που δίνει το 1 ευρώ εκφράζει την αυταπάρνηση της περισσότερο από πολλούς που δίνουν πολλά κατοστάρικα.
Ας πάμε τώρα σε μια άλλη "κατηγορία" αμαρτιών.

Θεληματικές αμαρτίες

Κοσμικές σκέψεις. Ποια είναι η κατάσταση της καρδιά σου σχετικά με τα πράγματα που σου ανήκουν; Θεωρείς ότι πράγματι είναι δικά σου και πως έχεις το δικαίωμα να τα διαθέσεις όπως εσύ θέλεις; Αν αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι, γράφ' το κι αυτό στο χαρτί σου. Αν σου αρέσει να έχεις πολλά στην ιδιοκτησία σου με σκοπό να ευχαριστήσεις τις ασελγές επιθυμίες σου, τη φιλοδοξία σου, το κοσμικό σου πνεύμα ή ακόμα και την οικογένεια σου, έχεις ήδη αμαρτήσει. Πρέπει να μετανοήσεις.

Υπερηφάνεια. Προσπάθησε να θυμηθείς τις περιπτώσεις που φέρθηκες ή σκέφτηκες με υπερηφάνεια. Πόσες φορές έδωσες ιδιαίτερη προσοχή στην ενδυμασία σου και στην εμφάνιση σου; Πόσες φορές πριν πας στην Εκκλησία ασχολήθηκες περισ­σότερο με τη διακόσμηση του σώματος σου αντί να προετοιμάσεις την καρδιά σου για να λατρέψεις το Θεό;

Πηγαίνεις στην Εκκλησία με περισσότερο ενδιαφέρον για τη σωματική σου εμφάνιση στους άλλους αντί να ενδιαφέρεσαι για το πώς η ψυχή σου είναι μπροστά στον 'Αγιο Θεό που ερευνά την καρδιά σου. Ασυνείδητα προσπαθείς να αποσπάσεις την προσοχή των πιστών που βρίσκονται στην παρουσία του Κυρίου για να Τον λατρεύσουν. Ελκύεις την προσοχή των ανθρώπων του Θεού στο όμορφο παρουσιαστικό σου. Μην προσποιείσαι ότι δεν ενδιαφέρεσαι για τις ματιές των άλλων. Σκέψου και ειλικρινά απάντησε στον εαυτό σου: Θα ξόδευες τόσο χρόνο στολίζοντας τον εαυτό σου αν όλοι στην Εκκλησία ήταν τυφλοί;

Ζήλια. Θυμάσαι τις φορές που αισθάνθηκες ζήλια γι' αυτούς που ήταν καλύτεροι σε κάτι από σένα; Αυτούς που έχουν καλύτερα προσόντα από σένα και είναι πιο χρήσιμοι; Ζήλεψες ποτέ τόσο ώστε δε μπορούσες να ανεχτείς άλλο τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι μιλούσαν για κάποιον άλλο χριστιανό; Είναι πιο ευχάριστο για σένα να μιλούν για τα λάθη τους παρά για τις αρετές τους· να μιλούν για τις αποτυχίες τους παρά τις επιτυχίες τους. Ναι είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Αν έχεις κρύψει αυτό το πνεύμα της κόλασης μέσα σου, μετανόησε βαθιά μέσα από την καρδιά σου στο Θεό.

Πνεύμα κρίσης. Θυμάσαι   τις   φορές   που   με   πνεύμα   πικρίας   μίλησες για χριστιανούς με έναν τρόπο που δεν έδειχνε αγάπη. Η χριστιανική αγάπη απαιτεί από σένα να ελπίζεις ό,τι το καλύτερο "από" και "για" τον εν Χριστώ αδελφό σου.

Συκοφαντία. Ήρθαν φορές που, χωρίς να είναι αναγκαίο, μίλησες για τα σφάλματα - αληθινά ή όχι - των μελών της Εκκλησίας ή άλλων όταν δεν ήταν εκεί; Αυτό λέγεται συκοφαντία. Δεν είναι ανάγκη να πεις ψέματα για να είσαι συκοφάντης. Το να λες την αλήθεια με σκοπό να βλάψεις και να πληγώσεις κάποιον είναι συκοφαντία.

Έλλειψη σοβαρότητας. Πόσο συχνά πλησιάζεις το Θεό με μια στάση και διάθεση τόσο ελαφριά και παιδαριώδη, που σίγουρα με τον ίδιο τρόπο δε θα πλησίαζες ένα γήινο βασιλιά; Τον πλησιάζεις με λιγότερο σεβασμό απ' ότι θα πλησίαζες ένα δικαστή.

Ψέμα. Πρέπει να καταλάβεις τι είναι ψέμα. Ψέμα είναι οποιοδήποτε είδος σχεδιασμένης απάτης. Αν η απάτη σου δεν είναι σχεδιασμένη δεν είναι ψέμα. Αν όμως αποφασίσεις να δημιουργήσεις μια εντύπωση στους άλλους για τον εαυτό σου αντίθετη από την ξεκάθαρη αλήθεια, τότε είσαι ψεύτης. Γράψε, λοιπόν, όλες τις περιπτώσεις που θυμάσαι. Μην τις ονομάσεις με κάποιο άλλο όνομα. Ο Θεός τις ονομάζει "ψέμα.

Πόσο πολυάριθμα είναι τα ψέματα στην καθημερινή επαγγελματική ζωή, στις κοινωνικές καταστάσεις, στα λόγια, στα βλέμματα και στις πράξεις σου. Για εγωιστικούς λόγους όλα είναι σχεδιασμένα να δώσουν μια λανθασμένη εντύπωση στους άλλους. Μια εντύπωση που είναι αντίθετη με την αλήθεια.

Απάτη. Θυμήσου όλες τις περιπτώσεις που φέρθηκες σε κάποιον με έναν τρόπο που δε θα ήθελες να σου φερθεί αυτός. Αυτό είναι απάτη. Ο Θεός μάς έχει δώσει έναν κανόνα: « Όλα όσα θέλετε να κάνουν σ ' εσάς οι άνθρωποι,, έτσι κι εσείς να τα κάνετε σ ' αυτούς» (Ματθ.ζ:12). Αυτός είναι κανόνας του Θεού, κι αν εσύ δεν τον έχεις τηρήσει ή δεν τον τηρείς είσαι απατεώνας. Ο Θεός δεν λέει: "Να κάνεις όσα εσύ νομίζεις ότι δε θα μπορούσε κάποιος να κάνει σ' εσένα"! Αυτό θα επέτρεπε κάθε βαθμό και κάθε είδος πονηρίας. Αλλά λέει: "Όλα όσα θέλητε να κάνουν σ'  εσάς".

Υποκρισία. Υποκρισία θα μπορούσε να υπάρχει ακόμα και στην προσευχή και ομολογία σου στο Θεό. Θυμάσαι τις φορές που προσευχήθηκες για πράγματα ή καταστάσεις που στην ουσία δεν ήθελες; Πιθανόν να λες: "Δε θυμάμαι ποτέ να συνέβηκε κάτι τέτοιο". Θέλω να σε βοηθήσω να ξέρεις πότε συμβαίνει αυτό: Όταν τελειώνεις την προσευχή σου, σηκώνεσαι από τα γόνατα σου και ξεχνάς τι ακριβώς προσευχόσουν. Πόσες φορές ομολόγησες στο Θεό αμαρτίες που δεν εννοούσες να σταματήσεις να τις πράττεις; Ναι, Του ομολόγησες αμαρτίες ενώ στην ουσία ήξερες ότι θα τις επαναλάβεις. Και ήσουν τόσο σίγουρος γι' αυτό όσο και ότι θα συνέχιζες να ζεις.

Κλέβοντας το Θεό. Σκέψου τις φορές που ξόδεψες λανθασμένα το χρόνο σου, σπαταλώντας άσκοπα ώρες που Αυτός σου έδωσε για να Τον διακονείς. Πιθανόν να ξοδεύεις περισσότερο χρόνο σε τεμπέλικες διασκεδάσεις από το να εργάζεσαι για να φέρνεις αμαρτωλούς στο Χριστό. Ίσως και να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Σκέψου τις φορές που λανθασμένα χρησιμοποίησες τα χαρίσματα σου και τη δύναμη του νου σου. Που ξόδεψες άσωτα τα χρήματα σου; Σε πράγματα που δε χρειάζεσαι τα οποία δεν συμβάλλουν ούτε στην υγεία σου ούτε κάπου αλλού;

Θυμός. Πιθανόν να έχεις φερθεί άσχημα στη/στο σύζυγο σου, στα παιδιά σου, στην οικογένεια σου, στους συναδέλφους σου ή γείτονες. Γράψ' τα όλα αυτά στο χαρτί σου.

Απομάκρυνση των εμποδίων για να αυξηθεί η πίστη

Αν έχεις σφάλει εναντίων κάποιου, κι αν αυτός είναι κοντά, πήγαινε και βρες τον. Ομολόγησε την αμαρτία σου, ζήτησε του συγνώμη και βγάλε από την μέση την παράβαση. Αν το άτομο που έχεις πληγώσει είναι μακριά για να πας, γράψ' του ένα γράμμα. Αν έχεις εξαπατήσει κάποιον και του χρωστάς χρήματα, επίστρεψε τα αμέσως· όλο το πόσο και με τόκο.

'Αρχισε, λοιπόν, να ανταποδίδεις αυτά που οφείλεις αμέσως! Μην το αναβάλλεις. Η αναβολή χειροτερεύει την κατάσταση. Ζήτησε από το Θεό να σε συγχωρήσει γι' αυτού του είδους τις αμαρτίες σου. Ζήτησε, επίσης, από το συνάνθρωπο σου να σε συγχωρήσει γι' αυτού του είδους τις αμαρτίες που έχεις πράξει εναντίον του. Μη νομίζεις ότι μπορείς να απαλλαγείς από την ευθύνη σου αυτή με το να αγνοείς τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο της ζωή σου. Προκειμένου να "ανοίξεις την εγκαταλειμμένη γη" της καρδιάς σου πρέπει να βγάλεις κάθε εμπόδιο. Θα μπορούσες να αφήσεις πράγματα που εσύ τα θεωρείς ασήμαντα. Αν όμως δεν απομακρύνεις τα εμπόδια και δεν καταβάλεις κάθε προσπάθεια να ανταποδώσεις αυτά που οφείλεις (υλικά ή όχι), η πίστη σου δε θα έχει ζωντάνια.

Ο λόγος που θα συνεχίσει να υπάρχει έλλειψη χαράς και ζωντάνιας στη σχέση σου με τον Κύριο Ιησού θα είναι γιατί οι εγωιστικές και σαρκικές σκέψεις σου έχουν καλύψει αυτό που ο Θεός απαιτεί από σένα να απομακρύνεις.

Εκατονταπλάσια καρποφορία

Όργωσε όλη τη "γη" και όργωσε την καλά. Μην αρνείσαι να προχωρήσεις εξαιτίας μερικών δυσκολιών. Βάλε βαθιά το αλέτρι μέσα στη "γη" της καρδιάς σου και όργωσε τη "γη" ώστε να γίνει όλη μαλακή και αφράτη. Και μόνο τότε, θα είναι έτοιμη να δεχτεί το "σπόρο" και να καρποφορήσει εκατονταπλάσια.

Αν δε λάβεις υπόψη τις αμαρτίες σου με λεπτομέρεια και μία-μία, δε μπορείς να συνειδητοποιήσεις τον αριθμό τους. Όλα αυτά που έχεις γράψει στο χαρτί σου θα πρέπει να τα κοιτάξεις τόσο προσεχτικά, σαν να ετοιμαζόσουν να σταθείς μπροστά στο Θεό και να κριθείς από Αυτόν. Και καθώς κοιτάζεις τις αμαρτίες σου, αποφάσισε να αλλάξεις τους τρόπους σου. Αποφάσισε αυτή τη στιγμή πως με τη δύναμη του Θεού δε θα ξανακάνεις την ίδια αμαρτία. Δε θα σε βοηθήσει σε τίποτα το να εξετάσεις τον εαυτό σου, αν δεν αποφασίσεις να αλλάξεις κάθε λάθος και αμαρτία που βρίσκεται στην καρδιά σου και στις επαφές σου με τους άλλους.

Πώς η αμαρτία εμποδίζει τη χαρά

Καθώς κάνεις τον παραπάνω έλεγχο στον εαυτό σου, αν βλέπεις ότι ακόμα το πνεύμα σου δεν είναι χαρούμενο, ερεύνησε την καρδιά σου. Θα δεις ότι ακόμα υπάρχει αμαρτία που εμποδίζει το Πνεύμα του Θεού να λάμψει μέσα σου. Η έλλειψη χαράς είναι ένα ενδεικτικό σημείο πως ο αυτοέλεγχος σου δεν έγινε με πιστότητα, ειλικρίνεια και ακρίβεια. Η πνευματική αυτή εργασία που κάνεις απαιτεί θέληση και αποφασιστικότητα· Δεν είναι κάτι που κάνεις όταν βρεις χρόνο ή όταν δεν έχεις τίποτε άλλο να κάνεις ή όταν βρεις την ευκαιρία. Στην ουσία ξεριζώνεις αμαρτίες που έχουν "φυτρώσει" μέσα σου και αποκαλύπτονται πράγματα που σου προξενούν πόνο.

Με ειλικρίνεια πρέπει να δεις τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας το λόγο του Θεού για κάθε σημείο ελέγχου. Μην περιμένεις το Θεό με κάποιο θαυματουργικό τρόπο να "οργώσει την εγκαταλειμμένη γη" της καρδιάς σου. Πρέπει εσύ να λάβεις ενεργό μέρος υποτάσσοντας τη θέληση σου στο δικό Του θέλημα.
'
Αρχισε, λοιπόν, την πνευματική σου αυτή εργασία. Αποφάσισε να μη σταματήσεις μέχρις ότου αρχίσεις πραγματικά να προσεύχεσαι. Το 'Αγιο Πνεύμα δε μπορεί να εργαστεί μέσω εσένα, με το δυναμικό τρόπο που Αυτός θέλει, αν εσύ δεν ομολογήσεις και μετανοήσεις πλήρως από τις αμαρτίες σου. Με πλήρη ομολογία, λοιπόν, και με συντριμμένη καρδιά στην παρουσία Του, ας γίνει αυτή η βαθιά μετάνοια.

Και τότε ο Θεός θα σου δώσει πνεύμα προσευχής. Και μάλιστα τόσο όσο θα μπορούσες εσύ να δεχτείς.

"Μηχανισμός" και άκαρποι χριστιανοί

Δε σου κάνει καθόλου καλό το να ακούς κηρύγματα, αν η καρδιά σου παράμενες στη σκληρή και "εγκαταλειμμένη" κατάσταση της. Είναι σαν κάποιος να σπέρνει στάρι πάνω σε βράχους και χαλίκια· δεν πρόκειται ποτέ να καρποφορήσει. Κι αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τόσοι πολλοί άκαρποι χριστιανοί. Υπάρχει ένας τεράστιος εξωτερικός χριστιανικός "μηχανισμός" και τόσο λίγη καρποφορία. Κοίταξε το φυλλαδικό έργο. Όλες οι Εκκλησίες και οι παρά Εκκλησιαστικές διακονίες τυπώνουν ευαγγελιστικά φυλλάδια. Τόνοι χαρτιού σπρώχνονται από τους χριστιανούς στα χέρια και στα σπίτια των απίστων.

Συνειδητά ή όχι, ένας τεράστιος ευαγγελιστικός "μηχανισμός" έχει δημιουργηθεί αλλά παραμένει να είναι άκαρπος. Κοίταξε το "μηχανισμό" του Κυριακού σχολείου. Τόσες προσπάθειες, τόσος "μηχανισμός", αλλά πόσο λίγο Πνεύμα! Κι αν εσύ συνεχίζεις να "εργάζεσαι" για τον Κύριο με μια "εγκαταλειμμένη", άγονη "γη", το ίδιο το "έργο" σκληραίνει την καρδιά σου όλο και περισσότερο. Γίνεσαι όλο και χειρότερος. Σαν τη βροχή που πέφτει πάνω στη "εγκαταλειμμένη γη" και την κάνει όλο και πιο σκληρή.

Όταν η αναζωπύρωση αρχίζει

Όλοι όσοι ομολογούν ότι είναι αναγεννημένοι χριστιανοί, δεν πρέπει να αυτοϊκανοποιούνται με την ιδέα ότι μια ημέρα θα ξυπνήσουν μέσα στην αναζωπύρωση του Αγίου Πνεύματος. Πως μια ημέρα, δηλαδή, θα ξυπνήσουν από τη νωχελική τους κατάσταση και θα αρχίσουν να κερδίζουν ψυχές για τον Ιησού Χριστό.

Πρέπει "να ανοίξουν την εγκαταλειμμένη γη" της καρδιάς τους. Αν η "εγκαταλειμμένη γη" της δικής σου καρδιάς έχει οργωθεί, τότε αν βγεις έξω και δεις τους αμαρτωλούς που πηγαίνουν στην κόλαση, πνευματικά θα γίνεις πιο ένθερμος. Μίλησε τους για τον Κύριο Ιησού Χριστό και, αυτούς που ενδιαφέρονται, οδήγησέ τους σε Αυτόν.    

Θα μπορούσες όμως να ήσουν ένθερμος για τις χαμένες ψυχές και χωρίς να έχει "οργωθεί" η καρδιά σου. Θα μπορούσες να δείξεις κάποιο ένθερμο ενδιαφέρον, αλλά αυτό δεν πρόκειται ούτε να διαρκέσει για πολύ ούτε να αγγίξει και να ελέγξει αμαρτωλούς. Εάν εσύ δεν είσαι εντάξει με το θεό και γεμάτος με το 'Αγιο Πνεύμα, ό,τι κι αν κάνεις θα είναι "μηχανικό" και άκαρπο.

Και τώρα σε ρωτώ: Υπάρχει κανένας λόγος που εσύ δε θα ήθελες να "οργώσεις" την "εγκαταλειμμένη γη" της δικής σου καρδιάς; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που εσύ δε θα ήθελες να καθαρίσεις την καρδιά σου; Αν αποτύχεις στο σημείο αυτό, αν δεν κάνεις πράξη όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει λόγος να καταγίνεσαι με τα πράγματα του Θεού.

Αν η καρδιά σου δεν είναι έτοιμη να δεχτεί την πληρότητα του Ιησού Χριστού, μην καταγίνεσαι με την αναζωπύρωση. Το θέμα αυτό είναι άχρηστο σε σένα. Μάλιστα, θα σε σκληρύνει και θα σε κάνει χειρότερο. Κι αν δεν αρχίσεις αμέσως να "οργώνεις" και να καθαρίζεις την καρδιά σου, εκείνο που στην ουσία λες είναι: "Δεν έχω σκοπό να αναζωπυρωθώ". Και στην πράξη έχεις απαρνηθεί τον Ιησού Χριστό ως Κύριο σου και έχεις αφήσει Αυτόν και την Εκκλησία Του να μάχονται χωρίς εσένα. Αν δεν έχεις τη διάθεση να "οργώσεις" την γη της καρδιάς σου, κατηγορείσαι με την κατηγορία ότι έχεις απαρνηθεί τον Ιησού Χριστό, αρνούμενος να μετανοήσεις και να εργαστείς γι'  Αυτόν και μ'  Αυτόν.