Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Κακές σκέψεις έρχονται συνέχεια στο νου μου

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Έχω πρόβλημα, γιατί έρχονται συνέχεια στο μυαλό μου βρώμικες σκέψεις. Προσπαθώ να τις διώξω, αλλά δεν τα καταφέρνω, συνεχίζουν να μ' ενοχλούν. Αυτή η κατάσταση μου φέρνει μια συνεχή κατάκριση και φτάνω στο σημείο να πιστεύω ότι δεν είμαι σωσμένος.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Πολλοί νέοι χριστιανοί (και παλιοί επίσης) δίνουν συνεχώς αυτή τη μάχη. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει τρόπος να νικήσει κανείς. Πνευματικά είναι αντικανονικό να ζει κάποιος κάτω από τέτοιες συνθήκες. Το Ρωμ.η:1 μας λέει ότι αν ζούμε κατά το Πνεύμα, είμαστε ελεύθεροι από κατάκριση.
Ο Θεός μας έχει δώσει αυτό το θαυμάσιο μηχανισμό που λέγεται μυαλό. Το μυαλό έχει φτιαχτεί για να σκέφτεται, να αιτιολογεί, να φαντάζεται, να ονειρεύεται, να θυμάται. Εργάζεται συνεχώς δίχως να σταματάει. Δεν χρειάζεται να το πιέσουμε για να λειτουργήσει - δουλεύει συνέχεια νύχτα μέρα. Πραγματικά, έχουμε πλαστεί «φοβερώς και θαυμασίως» (Ψαλμ.ρλθ:14).
Το μυαλό μας έχει την τάση να γεμίζει με πράγματα που εμείς το «ταΐζουμε». Σ' αυτή την περίπτωση είναι σαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής (computer). Σκέφτεται ανάλογα με το πρόγραμμα που του έχουμε βάλει. Ο Ιησούς είπε: «Ο αγαθός άνθρωπος εκ του αγαθού θησαυρού της καρδίας αυτού εκφέρει το αγαθόν και ο κακός άνθρωπος εκ του κακού θησαυρού της καρδίας αυτού εκφέρει το κακόν διότι εκ του περισσεύματος της καρδίας λαλεί το στόμα αυτού» (Λουκ.ς:45).
Όλοι έχουμε ένα θησαυροφυλάκιο, ένα χώρο που αποθηκεύουμε ότι θέλουμε. Όταν ήμασταν μέσα στην αμαρτία, αποθηκεύαμε κακά πράγματα, αλλά σαν χριστιανοί αποθηκεύουμε καλά. Το μυαλό μας, πηγαίνει σ' αυτή την αποθήκη, φέρνει ότι έχουμε φυλάξει εκεί και τα σκέφτεται.
Όταν πραγματικά έχουμε αναγεννηθεί, εξ ύδατος και Πνεύματος, οι αμαρτίες μας έχουν πλυθεί κι ο Θεός ξεχνά όλα τα κακά που είχαμε κάνει (Εβρ.ι:16-17). Όμως το μυαλό μας δεν τα ξεχνά! Επειδή όλο το διάστημα που ζούσαμε μέσα στην αμαρτία αποθηκεύαμε εκεί κακά πράγματα, το μυαλό μας μπορεί να πάει πίσω, ακριβώς εκεί και ν' αρχίσει να σκάβει σ' αυτές τις ακαθαρσίες και να τις σκέφτεται. Όταν το μυαλό μας συνέχεια σκέφτεται κακά πράγματα, τότε γίνεται ένα φρούριο, μια έπαλξη του κακού, στο νου αυτού που θέλει να είναι νικητής σαν χριστιανός.
Δόξα στο Θεό, δεν είμαστε αβοήθητοι σ' αυτή τη μάχη. Αν έχεις το Πνεύμα το 'Αγιο, είσαι εφοδιασμένος με πνευματικά όπλα με τα οποία μπορείς να νικήσεις τον εχθρό (Β' Κορ.ι:4-5).
Βέβαια μπορεί να ρωτήσεις, πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πρώτα, το μυαλό μας πρέπει συνέχεια ν' ανανεώνεται ζώντας μια ζωή υποταγμένη στο θέλημα του Ιησού Χριστού (Ρωμ.ιβ:1-2). Αυτό μπορούμε να το κατορθώσουμε μόνο με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος και μόνο όταν συμβεί, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε «τον νουν του Χριστού» (Α' Κορ.β:16).
Μετά, επειδή το μυαλό μας συνέχεια θα σκέφτεται, πρέπει να του δίνουμε πολλά καλά πράγματα για να σκέφτεται. Ο Δαβίδ είπε: «Εν τη καρδία μου εφύλαξα τα λόγια σου, δια να μη αμαρτάνω εις σε» (Ψαλμ.ριθ:11). Ακόμα ο Παύλος μας λέει στην Φιλιπ.δ:8 «Το λοιπόν, αδελφοί, όσα είναι αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα καθαρά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα, αν υπάρχει τις αρετή, και εάν τις έπαινος, ταύτα συλλογίζεσθε». Όταν γεμίζουμε το μυαλό μας με τέτοια όμορφα πράγματα, το αναγκάζουμε να σκέφτεται πάνω σ' αυτά. Όμως, αν δεν τρέφουμε το μυαλό μας με τέτοια αγαθά, αυτό θα πάει πάλι πίσω στην παλιά μας ζωή, θα τραβήξει κάποια κακή σκέψη και θ' αρχίσει να σκέφτεται πάνω σ' αυτή.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα άδειο ποτήρι στα χέρια μας. Στην πραγματικότητα δεν είναι άδειο, γιατί είναι γεμάτο αέρα, αλλά θέλουμε ν' απαλλαγούμε απ' αυτό τον αέρα. Αν προσπαθήσουμε με μια αντλία να τον τραβήξουμε, μπορεί να σπάσει το ποτήρι, όμως, πώς θα βγάλουμε τον αέρα; Είναι πολύ απλό! Αν γεμίσουμε το ποτήρι με νερό, δεν θα υπάρχει μέσα αέρας!
Δεν μπορούμε ν' αδειάσουμε τελείως το μυαλό μας γιατί πρέπει να σκέφτεται. Ο τρόπος λοιπόν ν' απαλλαγούμε από κακές σκέψεις δεν είναι να προσπαθούμε να τις πιέσουμε να βγουν, αλλά να γεμίσουμε το μυαλό μας με καλά πράγματα, αγνές σκέψεις, άγιες και καθαρές. Έτσι, οι κακές πρέπει να φύγουν.
Αν διαβάζεις σκουπίδια, βλέπεις τηλεόραση, ακούς βρωμιές και κουτσομπολιά, ταΐζεις το μυαλό σου με κακά πράγματα και ανάλογες σκέψεις θα σε κυριαρχήσουν. Αν όμως κρύψεις το Λόγο του Θεού μέσα στην καρδιά σου, παρακολουθείς με πιστότητα τις συναθροίσεις της εκκλησίας σου, διαβάζεις τη Βίβλο σου, ακούς άγια μουσική και κηρύγματα, θρέφεις το μυαλό σου με αγνότητα με αποτέλεσμα άγιες σκέψεις να κυριαρχούν. Έτσι μπορούμε «να αιχμαλωτίζομεν παν νόημα εις την υπακοήν του Χριστού».
Πρέπει να πούμε όμως, ότι παρ' όλα αυτά, μπορεί καμιά φορά κακές σκέψεις να έρθουν στο νου μας. Αυτό βέβαια είναι αλήθεια για όσο διάστημα ζούμε μέσα σ' αυτά τα σάρκινα σώματα. Μπορούμε όμως και πάλι με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος κι εφόσον είμαστε γεμάτοι με άγια πράγματα να τις πολεμήσουμε και να νικήσουμε.